Home

Achtergrond 1 reactie

Emotioneel gesprek Klink en Q-koortspatiënten

Minister Ab Klink (Volkgezondheid) heeft gisteravond een 'indrukwekkende' en 'emotionele' ontmoeting gehad met ongeveer honderd Q-koortspatiënten uit de Brabantse gemeenten Maasdonk en Bernheze.

Achter gesloten deuren uitten zij hun zorgen over het gebrek aan aandacht voor hun ziekte en hun schrik voor de toekomst bij de ontwikkeling van de chronische variant. De minister neemt de zorgen serieus maar kon maandagavond geen concrete toezeggingen doen, zeggen deelnemers aan de ontmoeting.

De indruk bij de patiënten bestaat dat de minister bijvoorbeeld veel meer aandacht heeft gehad voor de Mexicaanse griep. Patiënten hopen dat de chronische variant erkenning krijgt zodat ze niet hoeven vrezen voor financiële consequenties omdat verzekeraars ziektekosten niet willen vergoeden. Klink kreeg bovendien veel vragen van drie huisartsen uit de regio.

De minister vertelde na afloop dat het beeld nu is dat chronische klachten door Q-koorts op termijn verdwijnen. Maar hij moest erkennen dat hij dinsdagavond ook mensen sprak die al anderhalve jaar over vermoeidheid klagen terwijl de bacterie na zo lange tijd niet meer in het bloed te vinden is.

De aanwezigen vonden het goed dat Klink de moeite had genomen om te komen luisteren. Onvrede was er bij de patiëntenvereniging in oprichting die niet was uitgenodigd voor de bijeenkomst en tot het laatste moment veel moeite moest doen om een vertegenwoordiger in de zaal te krijgen. Burgemeester Roel Augusteijn van de gemeente Maasdonk vertelde dat de bijeenkomst alleen bedoeld was voor de inwoners van Maasdonk en Bernheze.

Klink beloofde de patiëntenvereniging te subsidiëren als die van de grond komt. Hij staat open voor een gesprek met de vereniging.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Inge

    Dat er mensen ziek worden van de q koortsbacterie is erg. Dat wil niemand.
    Maar om dan maar alle drachtige geiten te ruimen gaat toch te ver. En als min. Klink meer emotionele verhalen wil horen, kan hij ook bij de geruimde melkgeitenhouders terecht. Wij zitten ook vol emotie en weten niet hoe onze toekomst eruit ziet. Ook weten we nog steeds niet wat onze financiele consequenties zijn, hier worden wij ook ziek van. Maar nogmaals; melkgeitenhouders willen ook niet dat mensen ziek worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.