Home

Achtergrond 11 reacties

Elk half uur zelfmoord onder Indiase boeren

Gemiddeld pleegt er elk half uur een boer in India zelfmoord.

Dat blijkt uit cijfers van het National Crime Records Bureau (NCRB), vrijdag gepubliceerd in de Indiase krant The Hindu.

Zeker 16.000 boeren in India pleegden in 2008 zelfmoord. Het aantal zelfmoorden sinds 1997, het jaar waarin de NCRB de gegevens over heel India begon bij te houden, is bijna 200.000. Volgens politierapporten zijn economische problemen de meest voorkomende reden voor levensbeëindiging. Die problemen worden veroorzaakt door een mislukte oogst in droge jaren of juist door overstromingen. Oplopende schulden bij lokale geldschieters zetten ook vaak aan tot de zelfmoord.

Ruim een derde van de gevallen komt voor in de vijf deelstaten Maharashtra, Andhra Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh en Chhattisgarh, ook wel de 'zelfmoordring' van India genoemd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Was dat voor of na de berichten dat Van Bakel ook actief wordt in India?

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet, in Nederland hoor ik er nooit over. kan zijn dat de boer met zorgen zich eerst meldt bij de Zelfhulp groep. Het kan ook zijn dat de boeren die niet verder kunnen afscheid nemen met een uitkering van sociale zaken. in India zijn er verschillende oorzaken voor bankroet. Hier worden algemene zaken genoemd, maar enkel jaren geleden was Roundup Ready katoen de oorzaak. Geen opbrengst wel kosten voor zaad en licentie en Monsanto wist van niets. Als deze gentech doorzet als oplossing voor de honger in Afrika gaat gelden, komen daar nog ??tig dode boeren(gezinnen).

 • no-profile-image

  kani Baal

  Pas las ik een artikel over boeren in Bretagne.....niet zo ver hier vandaan. Hoe zit dit eigenlijk in Nederland?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hallo Han, zo is het, een mooi Monsanto contract kan je ook nog de das om doen!!!... K'heb daar ervaring mee!!!... Toen ik het bedrijf overnam zat er een Bedrijfsleider (uit de goede ouwe tijd) bij in. Deze "aardige" man zorgde voor het contact en kreeg daarvoor een flinke provisie van de Monsanto vertegenwoordiger. Pas later merkte ik dat, zo gaat dat in een voor mij, op dat moment, onbekende cultuur. Daarom denk ik ook dat de reactie's van @ Ekoboer uit Fryslan en @ Het is maar hoe je het Bekijkt, realistisch zijn!!!... Want schaalvergroting kan nu aanleiding geven/worden tot zelfdoding. Wat misschien voor de persoon zelf een oplossing is, maar voor zijn naaste familie, beslist niet!!!... Bovendien kan men in NL nog Bedrijfsleider worden bij de Rabobank, als het een beetje mee zit!!!... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Goede vraag @ Kani Baal, uit Chemnitz. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

 • no-profile-image

  Hörd

  Beste consument,Ik ben blij dat we nog coöperaties hebben! Dat werd nog eens onderstreept door een groep engelse melkveehouders die op bezoek was op mijn bedrijf.Deze mensen waren jaloers op onze coöperaties! Onze voorouders hebben niet voor niets coöperaties opgericht.Dat heeft bloed zweet en tranen gekost!Ze hebben daar het nut van ingezien.En wat betreft LTO,je kunt beter lid worden en actief meedenken over het beleid dan er tegen aan te trappen.De vakbonden die u noemt doen eigenlijk meer aan "smalspoor"(bedankt voor het woord Piet)belangenbehartiging!

 • no-profile-image

  consument

  Dit onderwerp mag je bijna niet over praten. Maar het is wel het gevolg van te lage opbrengstprijzen voor de voedselproducent. Je moet aan zeer steeds hogere eisen voldoen, maar er wordt in verhouding tot de kostenstijging, steeds minder voor betaald. Wat er tussen de producent en de consument gegraait wordt, is niet meer normaal! Het is alleen maar marktmacht en geen marktwerking. Hier worden alle producenten het slachtoffer van. In Nederland gaat de klap steeds harder worden als er niet goed wordt in gegrepen. De vakbonden zoals de NMV ,NVV,NVP en NAV, geven dit al jaren aan! Maar LTO en veel cooperaties hebben nog andere belangen, hun eigen belangen die voor gaan! Het is toch verschrikkelijk dat er zoveel honger op de wereld is, en dat de boeren onder hand geen droog snee brood meer hebben!

 • no-profile-image

  muldersguus@gmail.com

  de vegan streaker zou zeggen dat het de goede kant op gaat...

 • no-profile-image

  het is maar hoe

  Je zou ook gewoon kunnen stoppen met melkken ,de melkpremie van 30000 euro die de gemiddelde melkveehouder ontvangt krijg je toch of je melkt of niet

 • no-profile-image

  bloed

  Hörd, de zelfmoord geeft dikwijls ook bloed, zweet en tranen. Wat dat betreft is er dus niet veel verandert sinds jouw voorouders actief waren.

 • no-profile-image

  ekoboer

  De landbouw is wereldwijd harstikke ziek.
  Overal lage prijzen.
  Of je nou klein, groot of mega bent, bij deze prijzen is er niemand die het volhoudt.
  Je kunt wel een stal bouwen en trots zijn dat ie uitgerekend is op 32 eurocent.
  De melkprijs is nu nog 30 cent, zomerheffing er af en je zit weer zo op 25 cent.
  Als je ziet wat er in 2009 voor qoutum is betaald, staat dat in geen verhouding tot de melkprijs.
  De grondprijs heeft niets te maken met de opbrengstprijs van de producten die je er afhaalt.
  Boeren zullen anders moeten denken, groter groeien levert in de meeste gevallen niets op, maar kost alleen maar inkomen, en dat is er in de meeste gevallen niet eens.
  Ga eerst maar eens optimaliseren, en de kosten (input) nog meer verlagen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.