Home

Achtergrond

Eiwitten in strijd tegen dik Oost-Nederland

Negen bedrijven en kennisinstellingen in Oost-Nederland, waaronder de universiteiten Twente en Wageningen binden samen de strijd aan tegen overgewicht.

Zij gaan samen onderzoeken of mensen op gewicht kunnen blijven door meer eiwitten te eten. Ze denken dat het hongergevoel hierdoor langer wegblijft. In het oosten van het land wonen relatief veel mensen met overgewicht.

Het kost het lichaam veel energie om eiwitten uit het voedsel te halen. Hierdoor krijg je minder snel honger, legt een onderzoeker van de Wageningen Universiteit maandag uit. Als uit onderzoek blijkt dat dit zo is, dan worden er speciale eiwitrijke producten ontwikkeld. Hierbij denkt hij niet aan supplementen, repen of shakes, maar meer het toevoegen van extra eiwitten aan reguliere etenswaren.

De onderzoeker verwacht niet dat te dikke mensen door eiwitten gaan afvallen. Het is de bedoeling dat zij niet dikker worden. Daarbij moeten ze ook matigen met koolhydraten en vetten, zei hij.

In vlees, vis en gevogelte zoals kip zitten veel eiwitten. Ook melk, kaas, eieren, brood, noten en bonen bevatten er veel van. Het lichaam heeft eiwitten nodig.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.