Home

Achtergrond 3 reacties

Effectieve lobby

Een uiterst opmerkelijk onderzoek uit Groot-Brittannië: grote agrobedrijven hebben steun verleend aan een effectieve lobby in Brussel om commerciële belangen zwaarder te laten wegen bij nieuwe Europese wetgeving.

Dat gebeurde onder de hoede van de tabaksindustrie, die met zijn moeizame imago het slim achtte een lobbybureau en bedrijven in de agrarische-, voedings- en chemische industrie in te schakelen voor de lobby. Zo bleven de tabaksbedrijven op de achtergrond en werden wél de doelen gehaald. Door de betrokkenheid van bedrijven als in het onderzoek genoemde Unilever en Bayer gaan de implicaties verder dan tabak.

Natuurlijk staat het iedereen vrij te lobbyen voor zijn of haar belang. Maar dat het bedrijfsleven zo machtig is dat commerciële belangen zwaarder wegen dan milieu en volksgezondheid, geeft te denken. Zeker als de wetgever de bron van de lobby niet eens meer herkent.
Helemaal wrang is dat de gewone producenten in dezelfde sector – boeren en tuinders – jaar na jaar geconfronteerd worden met nieuwe regels die juist zijn ingegeven door volksgezondheid en milieu. Het commerciële belang van hen in die gevallen (kosten) weegt dan niet of nauwelijks. Dat is meten met twee maten en de EU-onwaardig.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Meten met twee maten? Ik denk dat er een uitgezet plan achter dit alles zit. gezien de bedrijven die genoemd worden moet de GGO en de GBM (chemie) door gaan. Kan de boer het met alle regls niet mee rooien. Komt oplossing uit de >hoge hoed< van Tita Tovenaar. Willen we de voedsel keten nog goedkoper maken is de oplossing; knijp de boer uit en daarna Hakken we enkele schakels uit de keten. Bouwen grote beurs genoteerde onderneming en het kapitaal is rente en aflossings vrij. De truck van jaarstukken oppoetsen is bekend. Zie daar we kunnen weer enkele decennia verder met de luchtballon.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Geloof mij nou maar. Ook in Nederland wordt zeer druk gelobbyd. Ook hier zijn machtige bedrijven (ook banken) die hun financiële belangen boven alle andere belangen stellen. Pas heeft Peter Balkenende nog een briefje geschreven in kader van Nature 2000. Gaat mij niet om de inhoud maar wel om het feit DAT het gebeurd. Door dat er grote machtige bedrijven zijn, worden lang niet altijd de beste beslissingen genomen.

 • no-profile-image

  geen boer

  mensen is het verkeerd dat er aandacht gevraagd wordt voor het commerciële aspect van dingen? Ikzelf doe dat voortdurend, maar vraag me in toenemende mate af of beleidsmakers dat ook wel doen, vooral in dit kabinet. Kijk naar Verburg, nooit succesvol zelfstandig geweest en ziedaar het resultaat: een gierend uit de hand gelopen financiële huishouding van LNV, waarbij nu ook nog eens de Q koorts rekening komt. In het bedrijfsleven zou zij gewoon ontslagen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.