Home

Achtergrond

Eerste viervoeters ouder dan gedacht

Wetenschappers hebben in Polen fossiele voetsporen ontdekt van viervoeters die ongeveer 395 miljoen jaar geleden leefden.

De ontdekking werpt een nieuw licht op de evolutie van de eerste landdieren. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De afdrukken zijn ongeveer 18 miljoen jaar ouder dan de oudste sporen die tot nu toe waren gevonden. De dieren die de sporen hebben achtergelaten, leefden in ondiepe kustwateren en bewogen zich voort door op het water te drijven.

Er werd tot nu toe gedacht dat vissen met vinnen het land opkropen en zich ontwikkelden tot viervoeters. De sporen zijn echter van dieren die poten ontwikkelden terwijl ze nog in het water leefden. De vondst bewijst bovendien dat vissen ook uit de zee aan land gingen en niet alleen vanuit rivieren en meren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.