Home

Achtergrond 5 reacties

Eerste stappen ontpoldering Hedwigepolder gezet

Het ministerie van LNV is de procedure begonnen voor ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.

Provinciale Staten van Zeeland en de gemeente Hulst is een reactie gevraagd op de komende bestemmingswijziging. Ook de eigenaar van de grond, de Belgische zakenman Gery de Cloedt, en de pachters in het gebied zijn op de hoogte gebracht, meldt minister Gerda Verburg in een brief aan de Kamer.

De Raad van State verwierp gisteren de bezwaren tegen verruiming van de Westerschelde. De ontpoldering is hier indirect aan gekoppeld. Minister Verburg verwacht komend voorjaar het ontwerp-rijksinpassingsplan formeel ter inzage te kunnen leggen. Dat is een soort bestemmingsplan.

De minister herhaalt dat ze de grond liefst op minnelijke wijze wil verwerven, en dat ze pachters goed wil begeleiden bij de verplaatsing van hun bedrijf.

Overigens is de Hedwigepolder formeel nog niet aangemeld als onderdeel van Natura 2000-gebied Westerschelde en Saeftinghe. Het definitieve aanwijzingsbesluit van dat gebied werd eind vorig jaar gepubliceerd.

Verburg volgt een aparte procedure om de Hedwigepolder later toe te voegen aan het Natura 2000-gebied. Reden is onder meer dat de polder niet was opgenomen in het ontwerp-aanwijzingsbesluit, waarover eerder zienswijzen konden worden ingebracht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Martien Rongen

  Hoe is het mogelijk dat ondanks alle druk van vele verschillende instanties wederom een prachtige polder onder water gezet wordt. Wanneer krijgen we in Nederland het besef dat dit niet de wijze is waarop we met ons nationale erfgoed om moeten gaan. In een land waar nog zoveel verbeterd kan en moet worden mbt gezondheidszorg, ouderenzorg, etc. wordt er op deze manier met geld gesmeten wat geen enkel duurzaam doel dient. Wanneer staat er weer een politicus op die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en dit aan de kaak stelt?

 • no-profile-image

  jan p. snot

  een stelletje sukkels zijn het bij mekaar.al diegene die in nederland voor natuur enz instaan zijn nog lomper als het achterste end van een varken. en dat ze dit in nederland doen doe maar op, maar dat ze de belgische boeren ook hiermee gaan treffen met dit echt ongelooflijk idiote plan is meer dan schandalig. zijn geen woorden voor. zo een mooie polder naar de verdommenis kutzooi

 • no-profile-image

  spotvogel

  Gert, zo gaat het in dit land al vele jaren. Rond 1990 waren er hier in de uiterwaarden nog meer dan 100 paren grutto's en talloze andere bedreigde weidevogels. Toen kwam die idiote gek van Vera met zijn krankzinnige ooibossenplannen. Vervolgens werden de uiterwaarden als N2000 aangewezen. Nu broeden er volop merels, winterkoninkjes en spechten en niet een weidevogel meer. Dat noemen ze bij LNV 'biodiversiteitsbeleid'!

 • no-profile-image

  gert

  Met de huidige aanwezige dieren en vogels wordt geen rekening gehouden ,wat wel de bedoeling is van Natura 2000

 • no-profile-image

  Freek

  Daar gaan we wer. De hedwigepolder aanwijzen als natura 2000 gebied. Natura 2000 houd in dat de aanwezige kwetsbare natuur wordt beschermd. In de hedwigepolder groeit onder de sneeuw de tarwe..... Erg plezierig dat dat door LNV ook als natuur wordt gezien, maar het heeft geen fluit met natura 2000 te maken. Dit is de Nederlandse invulling die alleen maar blokkeerd en er voor zorgt dat elk draagvlak verdwijnt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.