Home

Achtergrond 13 reacties

Economische crisis is grote klap voor fritessector

De moeilijke marktomstandigheden en de economische crisis hebben de fritesindustrie in Noordwest-Europa vele tientallen miljoenen euro’s gekost.

Ook 2010 blijft een moeilijk jaar voor de fritessector. Directeur Danny Dresselaerts van aardappelverwerker Farm Frites noemt twee belangrijke oorzaken. "De productiecapaciteit van de fritesindustrie in Noordwest-Europa is enorm snel gegroeid. Er is er een structurele onbalans ontstaan tussen vraag en aanbod van enkele honderdduizenden tonnen frites per jaar. Deze onbalans èn de concentratie van onze afnemers drukken sterk op de verkoopprijzen op onze afzetmarkten."

Daarnaast drukt ook de hoge koers van de euro op de inkomsten van de fritessector. Dresselaerts: "De daling van de koers van het Britse pond sinds eind 2009 heeft veel productiebedrijven nog eens vele miljoenen euro’s aan inkomsten gekost bij hun afzet naar landen buiten de eurozone."

Dresselaerts verwacht dat 2010 ook geen gemakkelijk jaar wordt voor de fritessector. "De gevolgen van de economische crisis zijn ook dit jaar nog voelbaar. Ik begrijp het commentaar van telersorganisaties op de contractprijzen. Maar telers moeten ook kunnen begrijpen dat wij niet méér kunnen betalen dan de afzetmarkt toelaat. Dat geldt voor iedereen in onze sector."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  De gene die het zwakste staat krijgt de zwarte Piet. Ra ra wie is dat...?

 • no-profile-image

  Han

  Aardappel boeren maak de borst maar nat. Dit is het eerste schot voor de prijzen boeg.
  Dit verhaal is een waarschuwing voor de nabije toekomst.

 • no-profile-image

  amateur

  Waarom groeit die verwerkingscapaciteit toch zo hard ??

 • no-profile-image

  Belgantw

  Die mannen met kravat vertellen dat hun marges flinterdun zijn?????,nog geen 0.10de kilo kunnen ze de boer betalen en de frittuurbakker moet ze 0.62 de kilo betalen, een marge van ruim 0.50 cent+de fabriekes loopt veel goedkoop volk oa polen, een beetje minder eigen belang zou hier bij deze, hun wel sieren

 • no-profile-image

  Direkteur Frietfabriek

  De friet is alleen maar duurder geworden! Dus wat klopt er hier niet?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Honderd papatjes oorlog graag. Met ketchup!

 • no-profile-image

  Patatje Oorlog

  Toen het met de frietmaffia voor de wind ging werden wij ook al uitgenepen.
  Farm Frites voorop.

 • no-profile-image

  J.

  Enige positieve is dat de aardappelverwerkers nu ook eens voelen hoe het is om uitgemolken te worden door hun afnemers. Maarja, uiteindelijk voelen de boeren het in de portemonnee...

 • no-profile-image

  patat

  De teler moet begrijpen dat we niet meer kunnen betalen????En als ze het een keer wel kunnen krijgen we zeker ook wat extra's!!!Nee dan niet natuurlijk alleen als het slecht gaat dan wel.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Ik merk er nog weinig van in onze patatkot....... kwestie van grondstofprijzen doorrekenen zeker.....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als ik in de voorlopige uitslag van de door Agd uitgezette peiling lees dat 66% (van de akkerbouwers neem ik aan) vindt dat de akkerbouwers zich niet hoeven te bundelen, dan is dit misschien een verklaring waarom aardappeltelers de winst afgeven aan anderen.

 • no-profile-image

  patatje

  De lonen van de directeuren van de fritesfabrieken blijven dezelfde, de telers zullen flink moeten inleveren !! Over scheef-trekken gesproken!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Frietjes oorlog, bedoeld ik dus. Sorry! Met zigeunersaus (want failliete aardappelboeren leiden straks een zwervend bestaan door uitgemolken oostgebieden!)

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.