Home

Achtergrond 2 reacties

EU verdedigt omstreden overstap gmo-expert

De EU ontkent dat een Belgische wetenschapster, die recent overstapte van een EU-agentschap naar het bedrijf Syngenta, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling.

De Belgische Suzy Renckens bereidde bij het EU-agentschap EFSA adviezen voor over toelating van genetisch aangepaste gewassen, onder meer van haar huidige opdrachtgever en diens concurrenten.

"Maar ze besliste niet over de conclusies van de adviezen. Dat was het werk van de deskundigen in panels'', stelde het EU-agentschap EFSA vandaag in een reactie op kritische vragen van SP-Europarlementslid Kartika Liotard maandag. De SP-politica stelde dat zo'n overstap niet hoort. "Dat levert een zeer ongewenste belangenvermenging op. Bij zo'n overstap hoort op z'n minst een flinke wachttijd.''

EFSA in Parma adviseert de Europese Commissie steeds over de veiligheid van zogeheten gentech gewassen. Toelating van deze gewassen, vooral maïssoorten, stuit steeds op kritiek van milieuorganisaties, die menen dat de gezondheid en het milieu op lange termijn risico lopen.

Lees ook: Ophef over overstap EU-expert gengewassen

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    @Hof. Je verhaal is duidelijk en getuigd niet van politici die zich inlezen in de stukken die niet bijgevoegd zijn maar wel van belang zijn. Er zijn zeer veel redenen aan te geven om de gen-tech nog even niet toe te laten. De genen >ontsnappen< nog wel eens om zich te gaan vestigen in andere planten, met alle gevolgen van dien. Helaas met deze kennis wenst de politiek niets te doen, even min trekt ze lering uit de samenstelling van de toelatingscommissie voor GGO 's in de VS.

  • no-profile-image

    Hof

    "en gij en gij geleufd dat" is toch een oud Hollands deuntje? Wat een bizarre toestanden toch om "dit dossier". Thuis hanteren we de gevleugelde uitdrukking van de bolleboos van de PvdA in de Eerste Kamer die wist te vertellen dat in de keuken in huishoudelijke apparaten al volop van de techniek gebruik werd gemaakt (tijdens een debat in de Eerste Kamer over gentechnologie in met name voedsel). "Lieverd, was niet de genen van het plastic want dat is niet zo goed voor ons milieu". Ach, de club hotemetoten had weer eens een duur betaalde excursie gehad naar de universiteit van Wageningen om veel te horen over gentechnologie. Het was hen duidelijk het ene oor in en het andere oor uit gegaan. Moeilijk ook hoor, nanotechnologie, cisgenese, gentechnologie en de strijd om het woord manipulatie en modificatie. Iedereen in Nederland, ook mijn glazenwasser snapt het, maar ja, uitzonderingen daargelaten en die vind je... "je bent lid van de Eerste Kamer en hoort dat de Koningin een fervent voorstandster is van nieuwe technologieën. Ze had zelfs eens een chemielab aan ons burgers gegeven (dank u majesteit) en na zo'n tip wil je dan ook wat als lid van de Eerste Kamer, Je bent jong en de lokroep van een hitsige carriëre (pardon een sexy cariëre)trekt en dan wordt het die grijze hersencellen van onze top toch snel wat te veel. Goed, het debat was de dijenkletser van het jaar, met veel leuke ingrediënten voor onderbroekenlol op verjaardagsfeestjes. Helaas, het zijn ook wel de mensen die worden betaald om kwaliteit te leveren en goede beslissingen te nemen. Van een gehalte waarbij uitgegaan wordt dat plastic vol genen zit en eetbaar is (vanwege de titel van het debat)heb ik geen hoge pet op. Kunnen we daar niet iets aan doen? Nu is het wachten tot de gentech.koorts uitbreekt. Al denk ik dat q-koorts komt door een gemuteerd teken-gen door het eten van "gentech.voer". Voorlopig zit de club van de Eerste Kamer op het algemene ontwikkelingsniveau van een kind in groep 5. Daar moeten we het mee doen. Helaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.