Home

Achtergrond

EU sluit landbouwverdrag met Noorwegen

De Europese Unie en Noorwegen zijn dichtbij een verdrag om de onderlinge handel in landbouwproducten liberaliseren.

Nederlandse kaasexporteurs kunnen hiervan profiteren. Dat bevestigt het LNV-steunpunt in Kopenhagen. Voor Nederland is de belangrijkste uitkomst dat het Noorse quotum voor heffingvrije kaas wordt uitgebreid van 4.500 ton op jaarbasis, naar 7.200 ton. Met name duurdere Nederlandse kazen kunnen mogelijk hun weg vinden naar de rijke Noren.

Het quotum werd bovendien traditioneel verdeeld onder Noorse importeurs die in het verleden het meeste importeerden. Deze importeurs doen traditioneel vaker zaken met kaasmakers in Denemarken. Nu wordt 2700 ton quotum geveild.

Noorwegen is net als IJsland en Liechtenstein lid van de Europese Economische Ruimte, die handel tussen EU-lidstaten en andere West-Europese naties moet bevorderen. Voor alle goederen is in vrijhandel voorzien, behalve landbouwproducten.

In ruil voor lidmaatschap betalen de niet EU-lidstaten een soort belasting. Via een speciaal fonds betaalden Noorwegen, IJsland en Liechtenstein 1,3 miljard euro voor de verbetering van economische omstandigheden in Zuid- en Midden-Europa.

Volgens documenten die persbureau Agra Europe inzag leidt het verdrag tot het volledig opheffen van invoertarieven voor onder meer peulvruchten (behalve erwten en bonen), zoete aardappelen, gedroogde uien, ingevroren spinazie en paddenstoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.