Home

Achtergrond

EU-Hof moet toeslagrechten pacht toelichten

Het Europese Hof van Justitie geeft binnenkort antwoord op prejudiciële vragen over toeslagrechten bij pachtovereenkomsten.

Met die vragen moet duidelijkheid komen over wie er hoeveel recht heeft op de toeslagrechten.

Op dit moment is het zo geregeld dat de pachter van grond de toeslagrechten aanvraagt en 50 procent daarvan afstaat aan de verpachter. Beide partijen hebben dit regelmatig aangevochten bij de rechter, maar door gebrek aan jurisprudentie zijn er nooit eenduidige uitspraken gedaan door de rechter.

En het is de vraag of de uitspraak van het Europese Hof tot duidelijkheid gaat leiden, stelde J. Bongers, griffier van de Grondkamer gisteren tijdens de Actualiteitendag Agrarisch Recht in Arnhem.

"Ingewijden melden dat het Hof de zaak weer terugverwijst naar de lidstaat, omdat er geen Europese wetgeving over is. In dat geval schieten we er niets mee op. Daarom is de hoop op concrete beantwoording van de vragen groot."

Maar zelfs als het Europees Hof met antwoorden komt op de vragen, is er niet gelijk duidelijkheid in de pachtkwestie. De procedure gaat dan verder bij het Gerechtshof in Arnhem en eventueel bij de Hoge Raad. Er kunnen weer maanden of zelfs een aantal jaren overheen gaan voordat er meer duidelijkheid is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.