Home

Achtergrond

ETA-gevangenen in hongerstaking

Gevangen leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn in hongerstaking gegaan om de status van politieke gevangene af te dwingen.

Dat heeft de EPPK, de vereniging van de ongeveer 750 ETA-gevangenen, maandag laten weten in een brief die de Baskische krant Gara, voorstander van een onafhankelijk Baskenland, maandag heeft gepubliceerd.

De EPPK liet op 4 januari weten dat ze dit jaar een reeks protesten organiseert tegen het ,,wrede gevangenisbeleid'' van Spanje en Frankrijk, de landen waarin de gevangenen vastzitten. De gevangenen eisen ook dat hun eenzame opsluiting wordt opgeheven en dat ze allen in een gevangenis in Frans- of Spaans-Baskenland worden geplaatst.

Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten beschouwen de ETA als een terreurorganisatie. De beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 828 mensen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.