Home

Achtergrond 6 reacties

Dynamisch voeren levert boer hoger jaarsaldo op

Toepassing van dynamisch voeren levert melkveehouders gemiddeld 50 tot 60 euro per koe per jaar op.

Een melkveehouder met een miljoen kilo melk kan hiermee een 6.000 euro hoger saldo per jaar bereiken. Dit blijkt uit gegevens die coöperatie Agrifirm heeft verzameld bij 250 deelnemende melkveehouders.

Dynamisch voeren is een sys-teem dat is ontwikkeld door Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR. In eerste instantie werkten alleen Agrifirm en ForFamers ermee. Nu werken in totaal zeven voerbedrijven met het systeem.

Vooral de grotere melkveebedrijven werken ermee, omdat die ook de apparatuur hebben om goed te kunnen werken met het systeem. Met name automatische melkmeting en individuele koeherkenning zijn belangrijk.

De kern van het dynamisch voeren is dat melkveehouders de voergift per koe zo snel mogelijk aanpassen aan veranderende voer- en melkprijzen, daarbij rekening houdend met de koe.

Nu wordt eigenlijk alleen nog gestuurd op krachtvoer, vertelt Henk Arends, manager verkoop rundveehouderij. Het is echter denkbaar dat met name de intensieve melkveebedrijven in de toekomst ook gaan sturen op de ruwvoer en bijproducten.

Stijging percentage meetmelk

In 2009 steeg op bedrijven die bij Agrifirm deelnemen aan het sys-teem van dynamisch voeren het percentage meetmelk uit ruwvoer met 10 procent. Op gangbare bedrijven steeg dat met 6 procent.

Het krachtvoergebruik daalde op de dynamisch voeren-bedrijven vorig jaar met gemiddeld € 4,68 per 100 kilo meetmelk. Op gangbare bedrijven was die daling € 2,74 per 100 kilo meetmelk. Per saldo realiseerden de bedrijven die meedoen aan het dynamisch voeren aldus een besparing van bijna 2 kilo krachtvoer per kilo melk. De totale voerkosten daalden bij dit systeem vorig jaar met 30 procent per 100 kilo meetmelk.

Het systeem kostte vorig jaar iets aan melkproductie, maar een maximaal aantal kilo’s per koe is ook niet het doel. Het gaat om het maximale saldo, gebaseerd op de prijzen van voer en melk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Dit doen wij al 25 jaar jammer dat ze bij Agrifirm er nu pas achter zijn.

 • no-profile-image

  boer

  Dit is alleen het krachtvoer, met hoeveel % zijn de ruwvoerkosten en eventueel bijproducten gestegen??
  Koeien zullen hun energie en eiwit toch ergens vandaan moeten halen?

  Wel makkelijk boeren als de melkprijs erg laag is hoef je geen koeien meer droog te zetten want die staan al droog!!

 • no-profile-image

  boerin

  Je bedoelt waarschijnlijk: koeien zijn GEEN robots?

 • no-profile-image

  gert

  Vandaar die lagere omzet bij Agrifirm,het komt door dynamisch voeren

 • no-profile-image

  hendrik

  dit systeem kijkt puur naar wat een koe doet van 1 kilo krachtvoer. Bijvoorbeeld:
  krachtvoer per kg: 20 cent
  melkprijs: 30 cent
  een koe krijgt in plaats van 5 kilo nu 6 kilo krachtvoer en geeft daar 2 liter melk meer van, dus opbrengsten 60 cent min kosten 20 cent is een saldo van 40 cent
  daarna gaat het systeem van 6 kilo naar 7 kilo en daar geeft de koe een halve liter melk extra van dus een negatief saldo van 5 cent, wat doet het systeem dan: gaat weer terug naar 6 kilo of 6,5 want het systeem is gewoon constant op zoek naar een optimum wat in de praktijk geweldig lijkt te werken en het schijnt los te staan van de gezondheid want die blijft gewoon goed omdat melkproductie een corolatie heeft met gezondheid.

 • no-profile-image

  gerrit

  Hebben ze ook naar verschil in drachtigheid gekeken? Ik geloof hier niet zo in. Koeien zijn robots die je constant kan sturen. Constant rantsoen is beste.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.