Home

Achtergrond 2 reacties

Duitse waakhond overweegt stappen in zuivel

De Duitse kartelwaakhond overweegt stappen om de positie van melkveehouders tegenover de verwerkende industrie te verbeteren.

Dat blijkt naar aanleiding van een rapport over de zuivelindustrie in de Bondsrepubliek. De Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt, stelt in het rapport vast dat de structuur van de grondstoffenmarkt niet voordelig is voor de leveranciers. Dat komt door de grote doorzichtigheid van deze markt en door de langlopende leverantiecontracten van de verwerkers.

"Deze factoren zorgen kennelijk voor een beperking van de competitie van de zuivelbedrijven om de melk als grondstof", concludeert de mededingingsautoriteit, die ontevreden is met de prijsvormingsmechanismen. Met het rapport zet de kartelwaakhond de deur open om de positie van melkveehouders te verbeteren.

Volgens de autoriteit functioneren de prijsvormingsmechanismen van bovenaf naar beneden of op een gemiddelde waarde van de omliggende verwerkers. "Alles bij elkaar genomen gebeurt de prijsvorming niet op basis van een functioneel concurrentie- en onderhandelingsmilieu."

Het Bundeskartellamt houdt echter tevens vast aan zijn al eerder ingenomen standpunt dat de melkprijsproblematiek niet te lijf mag worden gegaan met prijsafspraken. Machtsmisbruik bij de grootgrutters is tot dusver niet vastgesteld. Het rapport is een tussenrapport. De betrokken marktpartijen kunnen er tot 1 maart op reageren. Daarna neemt de autoriteit opnieuw stelling.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veel eenheidsworst en

  De positie zoals in dit rapport van de melkleveranciers is beschreven ;geldt volgens mij ook voor ons als nederlandsche melkleveranciers precies hetzelfde.

 • no-profile-image

  Joep

  Goed nieuws voor onze melkveehouders.
  Ditmaal uit Berlijn en niet Den Haag !!
  De Nederlandse melkveehouders moeten het dan ook meer en meer van Europa hebben en niet van Den Haag ( das war einmal !! ).
  Berlijn moet wel opschieten want anders zijn er binnen afzienbare tijd meer retailers dan melkveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.