Home

Achtergrond

Dubbelresistente bietenrassen winnen terrein

Dubbelresistente rassen winnen steeds meer terrein in de suikerbietenteelt.

Voor het komende seizoen kiest ruim een derde van de bietentelers een ras dat naast resistentie tegen rhizomanie ook resistent is tegen rhizoctonia of witte bietencysteaaltjes. Dit meldt suikerinstituut IRS op basis van de voorlopige zaadbestellingen bij bietenverwerker Suiker Unie.

De sterkste groei is gerealiseerd in het segment bietencysteaaltjesresistente rassen (ruim 2,5 procent). Hierbinnen is vooral het ras Theresa KWS (15,5 procent) besteld. Daarnaast is een kleine hoeveelheid zaad van het nog in onderzoek verblijvende Constantina KWS besteld.

Het percentage rhizoctonia-resistente rassen is toegenomen van 18,6 naar 20,7 procent. Piranha is het grootste ras (9,8 procent). De animo voor Arrival steeg van 0,9 naar 6,4 procent. Ook in dit segment zijn rassen besteld die nog in onderzoek zijn.

Aanvoerder in het segment rhizomanie-rassen blijft Emilia KWS, hoewel het aandeel met 16,1 procent wel bijna 5 procent lager is dan vorig jaar. Van de twee nieuwe rhizomanie-rassen op de rassenlijst doet vooral Fernanda KWS het met 13,1 procent goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.