Home

Achtergrond

Dit weekeinde uitzonderlijke winterwadloop

Voor het eerst sinds 1994 vindt dit weekeinde een winterwadloop plaats.

Wadlopen Pieterburen was er woensdag al zeker van dat zaterdag en zondag over ijs over het wad een wandeling gemaakt kan worden, zo liet Wiepkje Hoekstra van de organisatie weten.

Het is bedoeling dat deelnemers een grote ronde van ongeveer 8 tot 10 kilometer over ijs (schotsen) wandelen. ”We doen dat met laag water en dan is het ijs gezakt. Mocht iemand er dan doorheen zakken, dan komt het water niet verder dan laarshoogte. En laarzen zij verplicht dus natte voeten krijgt niemand,” voorspelt Hoekstra.

Volgens haar is het uitzonderlijk dat het zoute water van het wad bevriest. De eerste winterwadloop was in de legendarisch strenge winter van 1963 toen ongeveer driehonderd mensen de wandeling maakten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.