Home

Achtergrond 8 reacties

Deflectoren op maiszaaiers verplicht

Er gaan in 2010 nieuwe eisen gelden bij het zaaien van mais, meldt het CTGB.

Aanleiding is de bijensterfte. Pneumatische (onderdruk/vacuüm) zaaimachines moeten per 1 januari 2010 zijn voorzien van zogeheten deflectoren. Deze deflectoren buigen de luchtstroom af naar de grond en reduceren zodoende de drift met meer dan 85 procent.

Tot nog toe blaast de pneumaat de lucht die vrijkomt voor het creëren van het vacuüm voor zaaien omhoog of opzij. Stof met insecticide in die lucht kan daardoor naast het maïsveld op bloeiende planten terecht komen. In 2008 leidde de combinatie van slecht gecoat maïszaad, ongunstig weer en zaaien met pneumaten in het buitenland tot hoge bijensterfte.

Naast het verplicht stellen van het monteren van een deflector wordt zaaien bij sterke wind verboden, mag behandled zaad maximaal 0,75 gram stof per 100.000 zaden bevatten en mag bij het vullen het eventueel aanwezige stof onderin de zaaizaadzak niet overgebracht worden in de zaaimachine.

De maatregelen gelden in eerste instantie alleen voor met de insecticiden thiamethoxam, clothianidin, fipronil, imidacloprid en/of methiocarb behandeld maïszaad, maar worden in de toekomst mogelijk uitgebreid naar andere teelten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  W T F !!!!!!!!!!!! (engelse afkorting voor : What The Fuck, oftewel: zijn ze nu helemaal van de pot ge-jeweet wel!!! )

 • no-profile-image

  Leen

  Dat je nog op het land mag rijden. Je zult maar een worm doodrijden, of in tweeën snijden bij het ploegen.

 • no-profile-image

  kvbalpen@gmail.com

  zeg lammert, je kunt wel een grote bek hebben maar met dat lobbyen bereik je niets .
  de boer kan er gewoon weer voor opdraaien.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Lekker ver gezocht allemaal

 • no-profile-image

  dhr Mooi

  Ach ja, dit is weer zo n plan waarmee we lekker de boeren mee kunnen pakken, als ze nu ook zeggen hoe we dit goedkoop op kunnen lossen, bv met een flap of hoe dan ook, nee hoor zoek het maar uit, nie goed dikke boete...

 • no-profile-image

  Lammert

  het is bewezen dat er grote bijensterfte is als er met vacuum systemen gezaaid word. Bijna alle leveranciers hebben hiervoor een set welke ervoor zorgt dat de aangezogen lucht bij verlaten van de pomp naar de grond gebracht wordt, deze regelgeving is vorig jaar al in Duitsland geintroduceerd en daarom zijn deze sets al verkrijgbaar. Het probleem is gecreerd door de zaadhandel dus als er iemand schuldig is dan zijn zij het maar dit is een kwestie van lobbyen.

 • no-profile-image

  dieren

  Er is geen betere bij dan een doeie bij, kan die ook niet steken !!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Wim Brus

  Zo langzaam maar zeker wordt boeren in Nederland het werk overbodig gemaakt. Nog even en dan mag ook gecoat zaad niet meer. Zijn we weer helemaal terug bij af. Nederland op zijn smalst, zullen we maar zeggen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.