Home

Achtergrond

Deense minister pakt mishandeling varkens aan

De Deense landbouwminister past de vleeskeuring in de slachterijen aan om mishandeling van varkens beter aan te kunnen pakken.

De veterinaire keurmeesters moeten voortaan apart noteren wanneer varkens verwondingen en blauwe plekken hebben die het gevolg kunnen zijn geweest van slaan en trappen. Tot dusver werden deze zaken samen met bijtwonden genoteerd. Reden voor deze maatregel is kritiek die Danish Crown onlangs over zich heen kreeg.

Het vleesconcern werd ervan beticht mishandeling te bevorderen door toeslagen op de vleesprijs te geven bij een vlotte aflevering van de varkens aan de veetransporteurs. Deze zaak is begin december aan de orde geweest in het Deense parlement.

Bij de vleeskeuring zag de Deense veterinaire- en voedselautoriteit eind vorig jaar een groei van het aantal mishandelde varkens: 228 na 2006 tegen tien in de jaren daarvoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.