Home

Achtergrond 3 reacties

Davids: reactie Balkenende niet zuiver

Voorzitter Willibrord Davids van de Irak-commissie vindt de manier waarop premier Jan Peter Balkenende dinsdag reageerde op de conclusies over het volkenrechtelijk mandaat niet "zuiver.''

Dat zegt Davids zaterdag in een interview met NRC Handelsblad. Balkenende nam afstand van de conclusie dat het volkenrechtelijk mandaat voor de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 niet toereikend was. De minister-president verwees naar de kanttekening die commissielid Peter van Walsum in het rapport maakte.

Van Walsum stelde dat er situaties kunnen bestaan waarbij de grenzen van het volkenrecht in zicht komen. Davids vindt het niet zuiver dat Balkenende deze opvatting aanhaalt omdat zijn kabinet destijds deze redenering niet volgde, maar zelfs verwierp. Het kabinet droeg andere argumenten aan om de inval te kunnen steunen. Daarom noemt Davids de opmerkingen van Balkenende een schot in de verkeerde richting.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Balkenende woensdag dat ''met de kennis van nu'' een adequater volkenrechtelijk mandaat nodig was geweest. Davids zegt zich het hoofd erover te hebben gebroken wat die nieuwe kennis dan zal kunnen zijn. In zijn rapport voert hij juist aan dat destijds ook al duidelijk was dat de argumentatie van het kabinet om de oorlog te steunen geen hout sneed.

Over het Kamerdebat van woensdag zegt Davids het jammer te vinden dat het niet over de inhoud ging. Liever had hij gezien dat het hele debat niet nodig was geweest. Dinsdag heeft de commissie-Davids een gesprek met de Tweede Kamer over het rapport.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Wanneer gaat het in de tweede kamer nu eigenlijk wel over de inhoud?

 • no-profile-image

  a hamstra

  vloeken is Zijn naam misbruiken. Balkenende
  C.d.a ers weet wat gij doet.
  haal die C. er af , voor eigen best wil.

 • no-profile-image

  gert

  Balkenende ziet het allemaal anders,Verburg ziet het met de geitenruiming ook anders,ze zegt veel begrip te krijgen van de geitenhouders voor de ruiming

Of registreer je om te kunnen reageren.