Home

Achtergrond 1 reactie

'Daling contractprijzen groenten onaanvaardbaar'

De Belgische Boerenbond vindt de daling van de contractprijzen bij industriegroenten onaanvaardbaar.

De kosten voor de telers zijn gestegen. Voorzitter Dirk Decoster van de Vegebe, de brancheorganisatie van producenten van industriegroenten, verwacht dat de contractprijzen dit teeltjaar 5 tot 10 procent zakken. De daling komt niet onverwacht, zegt Decoster in een interview met het Belgische landbouwinstituut Vilt. "In juli hebben we de ontwikkelingen op de Europese diepvriesmarkt nog uitgelegd aan de boerenorganisaties. We hebben hen toen al geadviseerd te waken voor te hoge pachtprijzen voor huurland."

Bij de erwtenteelt is de contractprijs zo’n 20 procent gedaald. Decoster: "De situatie is niet rooskleurig. Er ligt een zware druk op de verkoopprijzen van de fabrikanten. Het areaal zal krimpen. Dat is nodig om de voorraden weg te werken."

Tuinbouwconsulent Patrick Meulemeester van de Belgische Boerenbond vindt de prijsdaling onaanvaardbaar. "Bijna alle prijzen zakken tot onder het niveau van het seizoen 2007. Terwijl de kosten voor de telers sindsdien met meer dan 10 procent zijn gestegen. Voor teelten zoals bonen, wortelen en spinazie bedraagt de daling 7 tot 10 procent. Het kan niet zo zijn dat teelten die hoge investeringen eisen en waarvan de kosten sterk stijgen zo veel moeten inleveren."

Volgens Meulemeester zijn de groenteverwerkers niet geïnteresseerd in de telers. "De telers betalen het gelag voor het falende verkoopbeleid van onze afnemers."

Vegebe schrijft de prijsdaling toe aan de hevige concurrentie uit andere landen. Maar ook de economische crisis en de grote voorraden in Europa als gevolg van grote oogsten spelen de sector parten.

Volgens Vilt hebben de diepvriesbedrijven en de landbouworganisaties twee overlegrondes achter de rug. Voor alle groenten wordt de contractprijs voor de telers verlaagd, behalve voor rabarber. Binnenkort gaan de groentenverwerkers op pad om contracten voor te leggen aan telers.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet erwt

    Wat een gewaagde uitspraak van de Belgische Boerenbond.
    In Nederland gaat het helemaal anders, hier ligt constructief overleg tussen (Z)LTO, en een innige samenwerking met de vigef aan de basis voor een 20 % prijsdaling.
    Met EEN overeenkomst, de mening van de teler wordt ook hier niet gehoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.