Home

Achtergrond 1 reactie

DNB: spaardrift hapert

Nederlandse huishoudens haalden in oktober en november meer van hun spaarrekeningen op dan dat ze inlegden.

De laatste keer dat de spaardrift haperde, was in het najaar van 2005. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

De toezichthouder zoekt de verklaring voor de haperende spaardrift in de opleving van de effectenmarkten. Een deel van de besparingen heeft zijn weg gevonden naar de aandelenmarkten. Zo kochten Nederlandse huishoudens in oktober en november in totaal voor 750 miljoen euro aandelen, aldus DNB.

Een andere verklaring zou volgens DNB kunnen zijn dat door de stijgende werkloosheid veel werkzoekenden op hun spaartegoeden interen.

In totaal onttrokken Nederlandse huishoudens in oktober en november 1,2 miljard euro spaargeld aan banken in Nederland. Tot en met september groeide het spaargeld bij banken met 16,6 miljard euro. Dat is 5 tot 6 miljard meer dan in de laatste tien jaar gemiddeld in deze periode.

DNB tekent daarbij aan dat in de laatste twee tot drie maanden van het jaar door de feestdagen meestal minder gespaard of zelfs ontspaard wordt. Daarnaast speelt de lagere spaarrente een rol.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Het vertrouwen in banken is weg,dat ligt aan de banken zelf, door het gedoe met bonussen en woekerpolissen enz.,de grote verdwijntruuc

Of registreer je om te kunnen reageren.