Home

Achtergrond

DNA sluipwesp bepaalt voorkeur prooi

Sluipwespen kunnen heel specifiek worden gebruikt om overlastgevende insecten te bestrijden.

De genen van het dier bepalen namelijk welke soorten ze graag aanvallen. Als die voorkeur bekend is, zijn ze heel geschikt voor de biologische bestrijding. Hierop ingrijpen is alleen nog wel toekomstmuziek, liet bioloog Bart Pannebakker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vandaag weten. De techniek is er wel, maar er kleven ethische bezwaren aan het overzetten van genen van de een op de ander (genetische modificatie).

Samen met collega's van de RUG en een groep onderzoekers uit andere landen stelde Pannebakker de DNA-volgorde van de sluipwesp vast. Hierdoor weten zij onder meer welke genen bepalen welke voorliefde voor insecten de wesp heeft. Zo opent de ene wesp liever de aanval op luizen en de ander op (bepaalde soorten) vliegen. De resultaten van het onderzoek staan vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Toch bestaan er behalve genetische modificatie ook nog andere manieren om sluipwespen gericht in te zetten voor de bestrijding van bepaalde insecten. Pannebakker: "Ze kunnen zo worden gekweekt dat die voorkeur in elke generatie meer tot uiting komt.''

Verder ontdekte het team van wetenschappers tijdens hun onderzoek nieuwe componenten in het gif van de sluipwesp. "Het zou kunnen dienen als bron voor nieuwe medicijnen, bijvoorbeeld tegen hersenaandoeningen.'' Anders dan bij wespen is het gif van dit dier niet bedoeld om aanvallers af te schrikken. "Het heeft juist een heel geraffineerde werking. Het verandert het gedrag van het insect waarin de sluipwesp haar eitjes heeft gelegd'', aldus de bioloog.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.