Home

Achtergrond

D66 pleit voor 'tikkeltje' individualisering

Boris van der Ham van D66 pleit op You Tube voor een genuanceerdere kijk op individualisering in en van de maatschappij.

In een soort nieuwjaarsoverweging over vrijheid en het individu, stelt hij dat die idealen de laatste tijd nogal eens verkeerd worden uitgelegd, zoals onlangs door de koningin in haar kerstrede.

Van der Ham laat zich inspireren door een tekst uit 1665, geschreven door Franciscus van den Ende, een Amsterdams filosoof die onder anderen les gaf aan Spinoza. Van den Ende stelde al dat de samenleving juist gebaat is bij een optelsom van ieders unieke eigenschappen.

Er is te weinig oog voor het unieke, aldus Van der Ham. Er wordt gepraat over 'de ouderen' en 'de jeugd'. ,,Het unieke wordt verpulverd door algemene bepalingen, dogma's, kleingeestigheid en een gebrek aan interesse'', aldus Van der Ham. ,,Een tikkeltje meer individualisering kan juist een uitkomst zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.