Home

Achtergrond 11 reacties

Cramer tilt zwaar aan fout in klimaatrapport

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) tilt zwaar aan een fout in het jongste rapport van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties dat in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede won.

In de tekst van het 938-pagina's tellende rapport staat dat de gletsjers in de Himalaya waarschijnlijk in het jaar 2035 verdwenen zijn, terwijl 2350 het juiste jaartal is. Dat staat overigens wel correct in de samenvatting van het rapport.

Cramer laat de Tweede Kamer woensdag weten dat ze precies uitgezocht wil zien hoe de fout in het rapport terecht heeft kunnen komen. Ze gaat haar Europese collega-ministers benaderen voor een gezamenlijke oproep tot een onderzoek. Cramer is bezorgd over en verontrust door de fout en noemt die kwalijk.

De PvdA-minister vindt (nog) niet dat voorzitter Rajendra Pachauri van het IPCC moet opstappen, zoals PvdA-Kamerlid Diederik Samsom bepleit. ,,Eerst wil ik weten: hoe is deze blunder begaan.'' Het IPCC moet lessen trekken uit de fout. ,,Ik moet blindelings op het IPCC kunnen vertrouwen'', zegt Cramer. Suggesties dat de fout bewust is gemaakt, moeten wat haar betreft ook worden uitgezocht.

Vorig jaar was er ook al ophef over de betrouwbaarheid van klimaatgegevens. Er lekten toen e-mails uit van wetenschappers waarin die bespraken hoe ze gegevens het best konden presenteren om ze overtuigend te laten lijken voor hun beweringen over klimaatverandering. Cramer vindt de fout in het IPCC-rapport verontrustender dan de e-mails.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Sinds wanneer zijn er mensen die 350 jaar vooruit kunnen en durven kijken. Tien generatie vooruit dat betekent dat de ondertekenaars van het Vredes Verdrag van Munster (1648) de Europese Unie aansluitend op wereld Oorlog II hadden moeten voorspellen. Absurd dat academici onze voltallige ministerraad geloofd in dergelijke kristallen bol kijkerij.
  Dit in een tijd waar Piet Poulusma niet verder komt dan 7 dagen.

 • no-profile-image

  koetje

  De minister wil blindelings kunnen vertrouwen op dit soort rapporten zegt ze, dit zegt genoeg over het niveau van onze onze hedendaagse politici.Meteen die Nobelprijs inleveren die lui maar het zal wel op een typefoutje uitdraaien gewoon wat met een nulletje schuiven.Dit zou ik ook wel willen maar dan met mijn bankrek.nr.

 • no-profile-image

  Hans

  eindelijk is de climategate door gedrongen in Nederland!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Han. En dan ook nog heel vaak miskleunt!

 • no-profile-image

  weg

  IPPC is dus ene grote onbetrouwbare stelletje nietsnutten. Jammer dan alle boeren in NL hierdoor kapoty moeten gaan. Cramer moet gewoon oprotten !!!!!

 • no-profile-image

  wat

  wie dan leeft, wie dan zorgt.

 • no-profile-image

  gert

  Het klimaatprobleem zit tussen de oren

 • no-profile-image

  gekke henkie

  het gaat niet om het milieu maar om ons zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen.

 • no-profile-image

  boer

  De minister zal zich nog lelijk kunnen vertillen met al die fouten.

 • no-profile-image

  Harry

  Hoofdonderzoeker Rajendra Pachauri van IPCC heeft, naar blijkt, zijn zakken gevuld met deze leugen. Bron: <>

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ook zonder IPCC rapporten zal ze haar milieubeleid doorzetten, het gaat namenlijk helemaal niet om het milieu, het is de oude linkse klassenstrijd die de grondslag is voor het beleid van mevrouw Cramer

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.