Home

Achtergrond

Covas: in april eerste extra ledentoeslag

De eerste extra uitkering om de ingroeiperiode tussen de nieuwe en oude aandelen van Cosun te verkorten vindt in maart plaats.

Dit meldt coöperatie Cosun en dochterorganisatie Coöperatieve Suikerbietentelers Vereniging Covas (CSV Covas). "Zoals het er nu uitziet hopen we in 2012, misschien zelfs in 2011 geen verschillen meer te hebben tussen de nieuwe en oude aandelen", zegt Jan Willem van Roessel secretaris van de raad van beheer van Cosun. Om die verschillen recht te trekken vinden er twee extra uitkeringen plaats.

"Dat is nodig omdat vanaf waarschijnlijk 2012 alle akkerbouwers met aandelen, naast een winstpercentage uit de suikeractiviteiten, ook een winstpercentage ontvangen uit de andere onderdelen van Cosun", zegt Van Roessel. Dit betekent dat degene met nieuwe aandelen (na 1 januari 2007) meer geld krijgen over hun aandelen dan nu het geval is.

Om degene met oude aandelen, gekocht voor 1 januari 2007, te compenseren krijgen ze twee keer een extra uitkering. Bij CSV Covas betalen ze die in april 2010 en waarschijnlijk in april 2011. Van Roessel zegt dat ze het geld van Cosun krijgen. "Maar ze kunnen zelf beslissen wanneer ze die uitkering betalen. Wij geven onze leden deze uitkering in maart. De uitkering van volgend jaar wordt betaald uit de opbrengsten van de bietencampagne 2010/2011."

"Vanaf dat moment is er geen verschil meer tussen oude en nieuwe aandelen en delen alle aandelen via de ledentoeslag volledig mee in het resultaat van alle Cosun Bedrijven", meldt CSV Covas. Om te voorkomen dat akkerbouwers met nieuwe aandelen dit jaar al een belastingaanslag moeten betalen over de verwachte uitkering in 2015, de originele datum dat de ingroeiperiode is afgerond, heeft Cosun afspraken gemaakt met de belastingdienst. "Niemand betaalt graag belasting over geld dat hij nog niet heeft. Met het tekenen van een verklaring geven akkerbouwers de belastingdienst toestemming het geld te belasten wanneer het is uitgekeerd en dus niet in 2010", verklaart Van Roessel.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.