Home

Achtergrond 3 reacties

Countus: zelf aardappelen verkopen loont

Aardappeltelers laten zich in hun afzetstrategie te veel leiden door angst, zei Bertus Stormink hoofd afdeling bedrijfsadvies bij Countus, op de akkerbouwavonden die deze week in Emmeloord werden gehouden.

"Stop met het afsluiten van contracten met de fritesindustrie onder de kostprijs", is Storminks boodschap. "Uit onze cijfers blijkt dat de vrije handel in consumptieaardappelen loont. Daar wordt gemiddeld een tot anderhalve cent per kilo beter gescoord. Dat is op een gemiddeld akkerbouwbedrijf toch 20.000 euro extra omzet per jaar."

Angst is een drempel voor vrije afzet, weet Stormink. "Angst om te laat of te vroeg te verkopen, om te weinig te krijgen, om minder te krijgen dan de buurman." Stormink raadt ondernemers aan om deel te nemen aan de afzetstudiegroepen van Countus. "Meer kennis van de afzet neemt angst weg."

HZPC-directeur Gerard Backx pleit in het forum voor het marktdenken. "De markt is hard, maar eerlijk. Je moet er het maximale uit zien te halen. Dat de fritesindustrie dit doet, is hun goed recht. Als je als primaire sector vindt dat je een te zwakke positie op die markt inneemt, moet je daar wat aan doen."

"Ik ben het daar helemaal mee eens", reageert een akkerbouwer. "We moeten ophouden met zielig doen. Als er door bijvoorbeeld een misoogst een tekort aan aardappelen is en we als gevolg daarvan een hoge prijs ontvangen, klagen we ook niet over de markt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Belgantw

  De markt is hard ?maar heeft ook geen geweten!!!!!

 • no-profile-image

  Klaas

  Vorig seizoen was het geen garantie dat de de vrije aardappelen beter waren dan de contractaardappelen en als je dit jaar vrije teler bent staan ze niet om je te springen mocht je kwaliteitsproblemen hebben.

  Een ten dele contractteler uit de noordoostpolder

 • no-profile-image

  Leen

  Ook het zoeken naar een goedkopere accountant kan lonend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.