Home

Achtergrond

Contraproductief

Controle is goed, overcontrole is contraproductief. Dat wordt duidelijk aangetoond met het toezicht dat de Voedsel- en warenautoriteit (VWA) wil uitoefenen op de afvoer en de houderij van weidevee.

De combinatie van bureauwijsheid en regelgeving die reikt tot aan de landsgrenzen, zorgt ervoor dat op papier het toezicht op de afvoer van weidevee en ook op de houderij ervan strak is geregeld. Bijna elk dierziekterisico lijkt uitgebannen.

Wel jammer dat het systeem onwerkbaar is en ook zelf niet werkt. Geen veehouder steekt zijn nek in de strop van regelgeving die de VWA heeft neergehangen. Wie ervoor kiest om geregistreerd vetweider te worden, mag geen ander vee meer houden, mag de dieren niet verkopen en als kalfjes geboren worden, kan hij ze het beste laten afmaken. Begrijpelijk dat dit weinigen aanlokt. Dan maar geen vetweider, of beter nog, dan maar geen geregistreerd vetweider.

Wie weidevee uit België aanvoert is even legaal bezig als een officieel erkende vetweider en bespaart zich heel wat gedoe. Want dan gelden de VWA-regels niet. Dat er overbodige regels zijn, is het ergste niet. Dat veehouders en handel hun creativiteit benutten is evenmin erg. Het werd bijna uitgelokt. Wel jammer is dat de regels het dierziekterisico juist vergroten en de veehouderij het werken moeilijker maken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.