Home

Achtergrond

Consument besteedt minder geld in boerderijwinkel

Consumenten hebben vorig jaar 60 miljoen euro minder besteed in boerderijwinkels en op de markt.

In totaal gaven Nederlanders in 2009 155 miljoen euro minder uit aan voedingsmiddelen. Dat blijkt uit cijfers van FoodService Instituut Nederland (FSIN).

Consumenten zijn niet minder gaan eten, maar kopen vooral goedkopere producten. Supermarkten zagen de omzet met 900 miljoen stijgen, ten koste van speciaalzaken. Binnen de verschuiving verliezen 'duurdere' supermarkten zoals Super de Boer klanten en winnen 'goedkopere' supermarkten als Aldi en Lidl terrein.

Ook horeca verliest omzet. In de 'luxe' horeca werd 80 miljoen euro minder besteed, in de gewone horeca 390 miljoen euro. In plaats van buiten de deur te eten, koken consumenten vaker zelf. Ook de bedrijfskantine merkt deze tendens, mensen nemen vaker eigen boterhammen mee naar het werk en lunchen minder in de bedrijfskantine.

Gemak wint wel aan omzet, McDonald’s, pompshops en de AH To Go’s winnen terrein.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.