Home

Achtergrond 3 reacties

Complimenten Kamer voor aanpak boktor

De Tweede Kamer heeft waardering voor hoe de overheid en de sector de bestrijding van de boktor ter hand hebben genomen.

Dat bleek vanochtend tijdens een debat over de vondst van de tor bij Boskoop. Minister Gerda Verburg heeft deze week, na overleg met Brussel, een bufferzone van 2 kilometer rond de vondst ingesteld. Circa 500 kwekerijen in dat gebied zitten op slot tot inspecties hebben uitgewezen dat er geen boktor zit. Direct na de vondst, medio december, werden alle loofbomen en –struiken in een straal van 100 meter al geruimd.

De inspecties zijn vandaag begonnen, en duren naar schatting drie weken. Als het gaat vriezen of sneeuwen hindert dat de inspecties en duren ze langer. Deze week zijn er 20 inspecteurs aan het werk, vanaf volgende week worden dat er 25 tot 30.

De Kamer maakt zich, net als de minister, wel zorgen over de risico’s die de wereldhandel op steeds grotere schaal met zich meebrengt. Dat vraagt om strenge controles, hier maar ook in het land van herkomst.

In december 2009 heeft een EU-delegatie een bezoek gebracht aan China (waar de partij vandaan kwam, waar de boktor in zat), en zijn afspraken herbevestigd, aldus Verburg. Ultieme maatregel is een importverbod, maar dat is volgens haar nu niet aan de orde.

Zowel sector als Kamer stellen de bestrijding van de boktor nu voorop. Later kan dan gesproken worden over het eventueel vergoeden van de ruimingskosten van bomen en struiken. Op grond van de huidige regels zijn die, in tegenstelling tot de dierlijke sector, voor de ondernemers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Ja Han dat is een heel goede vraag.Ongedierte en schimmels doen ook aan globalisering. Veel import uit China wordt gedaan door Nederlandse handelaren die dat weer door exporteren naar EU landen.----- De paprika naar Amerika staat allang op rood. Een of ander motje heeft de deur dicht gegooid. Komt in Zuid Europa zeer veel voor....Gevolg export markt dicht. De tuinder blijft mooi met zijn product zitten. Een handelaar zoekt andere handel.De kweker heeft andere keus dan door te produceren.......De risico s liggen bijna altijd bij de producent..... Sommige risico's zijn veel groter dan we denken.Of we willen ze domweg niet zien....dat kan ook

 • no-profile-image

  Han

  Gelukkig komen de politici eindelijk tot de conclusie, dat een Vrije Wereld Markt niet alleen maar Hoezee en veel geld is. Deze boktor infectie maakt nog eens duidelijk, dat de vrij handel maar ook het vrij reizen van burgers tot ernstige export belemmeringen kunnen leiden.

 • no-profile-image

  Arie

  Wat wil je er aan doen Han? Grens op slot en niets of niemand erin of eruit?

Of registreer je om te kunnen reageren.