Home

Achtergrond

Commissie presenteert adviezen zwangerschap

De babysterfte in Nederland moet binnen vijf jaar worden gehalveerd.

Een commissie van deskundigen presenteert woensdag haar bevindingen die ervoor moeten zorgen dat veel minder baby's vlak voor, tijdens, of vlak na de geboorte sterven. Minister Ab Klink van Volksgezondheid neemt het rapport in ontvangst.

In Nederland sterft één op de honderd baby's vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte. In de meeste andere Europese landen komen minder zuigelingen om. Alleen Frankrijk en Letland staan lager op de ranglijst.

De commissie heeft al aangegeven dat gynaecologen en andere specialisten dag en nacht, ook in het weekend, binnen vijftien minuten paraat moeten zijn om in te grijpen bij noodsituaties tijdens bevallingen. Nu duurt het lang voordat ze buiten kantooruren zijn opgetrommeld. Daarbij moeten deskundigen (afhankelijk van de risico's, verloskundigen dan wel artsen) vrouwen vanaf de eerste weeën regelmatiger controleren en begeleiden dan nu de gewoonte is. Vrouwen mogen dus niet meer heel lang alleen worden gelaten. Hoeveel het kost om de voorstellen in de praktijk door te voeren is nog niet bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.