Home

Achtergrond 5 reacties

Commissie Vaarkamp-Ohl: hilariteit bij ruiming ongepast

De door minister Verburg ingestelde commissie Vaarkamp/Ohl zegt in een eerste advies aan de minister dat hilariteit en sterke verhalen ongepast zijn bij ruimingen van geiten. In het advies zegt de commissie die moet toezien op de kwaliteit van de ruimingen, dat de betrokkenen elkaar moeten helpen om zich niet te buiten te gaan aan ongepast gedrag op momenten dat ze even niets te doen hebben.

Verder adviseert de commissie (bestaande uit professor Henk Vaarkmap en professor Frauke Ohl) om fouten bij de ruiming te vermijden door met niet te grote groepen dieren tegelijk te werken. De commissie vindt dat maximaal 25 dieren in een ronde mogen worden afgemaakt. Bij te grote groepen worden fouten gemaakt, aldus de commissie die een keer aangekondigd en een keer onaangekondigd een ruiming volgde.

Volgens de waarnemers moeten de geiten groepsgewijs worden behandeld, omdat de stress bij individuele geiten te groot wordt, als ze apart worden genomen. De commissie wijst er op voldoende verdovingsmiddel te gebruiken bij grotere geiten, en de behandelde geiten moeten van duidelijke merktekens worden voorzien, die van elkaar te onderscheiden zijn (zoals bij voorbeeld een blauwe streep voor de verdoving, een blauwe cirkel voor het doodspuiten en een rood kruis voor de controle.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie

  goed dat er zo'n commissie is.

 • no-profile-image

  gert

  Ruimingen van gezonde geiten zijn ook ongepast

 • no-profile-image

  jpk

  doodmaken van geiten
  is niet nodig mits
  er eengoede enting wordt
  toegepast in de eu

 • no-profile-image

  andrea

  De vraag blijft of deze massale doding op welke wijze is te verantwoorden. Er is in ieder geval de lering getrokken dat het doden misselijk makend is en dat de dieren niet extra belast mogen worden. Zo moet elke doding van welk dier dan ook met de nodige zorg en respect omgeven worden. De dieren zijn volledig afhankelijk van ons. Dit is dan toch het minste dat we moeten doen. Het blijft afgrijselijk.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het doden en vernietigen van zwangere gezonde dieren is te schandalig voor woorden. Slechts drie letters dekken deze vorm van fascistische terreur: CDA!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.