Home

Achtergrond 3 reacties

Coalitie voorkomt breuk om Irak-rapport

CDA, PvdA en ChristenUnie hebben gisteren na een hele dag koortsachtig overleg een breuk in hun regeringscoalitie weten te voorkomen.

Het CDA kwam uiteindelijk de PvdA tegemoet door te erkennen dat er voor de Amerikaanse inval in Irak in 2003 "een adequater volkenrechtelijk mandaat nodig'' was geweest.

Juist de juridische grond voor het met geweld ingrijpen in Irak zorgde altijd voor tweespalt tussen CDA en PvdA. Het CDA vond tot nu toe dat een nieuwe VN-resolutie wenselijk was geweest, maar niet juridisch noodzakelijk. De PvdA, in 2003 in de oppositie, heeft dat altijd bestreden.

De commissie-Davids, die de besluitvorming rond de politieke steun aan de Amerikaanse inval onderzocht, concludeerde dinsdag in een kritisch rapport dat een adequaat volkenrechtelijk mandaat ontbrak. Toen premier Jan Peter Balkenende in een eerste reactie die conclusie meteen bestreed, leidde dat tot woede bij de PvdA. Die partij vond dat Balkenende te veel als premier van 2003 sprak en te weinig als leider van de huidige coalitie. De PvdA eiste een nieuwe verklaring van het kabinet, waarna een crisis in de coalitie ontstond.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Bijzondere jongens die pvdaers. Ze sturen een goede burgemeester naar huis en laten een slechte premier gewoon zitten..... wat een stemmen zal ze dat op gaan leveren.

 • no-profile-image

  anti

  Wat ERG dat dit gedrocht verder regeert.

 • no-profile-image

  henk

  Aangeschoten wild moet je afmaken

Of registreer je om te kunnen reageren.