Home

Achtergrond

Ciolos: landbouwbeleid fundament EU

Marktinstrumenten blijven noodzakelijk om boeren in moeilijke tijden te kunnen ondersteunen.

Dat stelt de beoogd landbouwcommissaris Dacian Ciolos. De economische crisis heeft volgens hem aangetoond dat de sector niet zonder vangnetten kan.

Vanaf 11 januari houdt het Europees Parlement hoorzittingen met de door de 27 lidstaten voorgedragen nieuwe commissarissen. Het gesprek met de Roemeen Ciolos staat gepland op vrijdag 15 januari.

In een schriftelijke verklaring laat Dacian Ciolos alvast weten dat er wat hem betreft grenzen zijn aan de liberalisering van de landbouw.De hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet volgens Ciolos op drie principes berusten: rechtstreekse betalingen aan ondernemers (al dan niet gekoppeld aan publieke diensten), ondersteunende marktmechanismen en versterking van het platteland. Daarnaast wil hij voorstellen doen voor keurmerken voor agrarische producten en het beperken van de CO2-uitstoot door de sector.

De Maltezer kandidaat John Dalli, die als Europees Commissaris op de post volksgezondheid benoemd wil worden, heeft zich in zijn verklaring voorstander getoond van een soepeler beleid ten aanzien van transgene producten. De reden hiervoor is hij zich als enige commissaris met dit onderwerp gaat bemoeien.

Gentechnologie wordt niet zoals afgelopen jaren bij verschillende departementen ondergebracht. Daarmee lijkt de nieuwe Europese Commissie op een doorbraak in dit vastgelopen dossier aan te sturen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.