Home

Achtergrond

Campagne gemeenteraadsverkiezingen van start

Na een turbulente week in politiek Den Haag gaat zaterdag de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart van start.

CDA, PvdA, D66 en GroenLinks houden speciale bijeenkomsten waar de politiek leiders de lokale kandidaten een zwieper in de goede richting willen geven.

Premier Jan Peter Balkenende is zaterdag in Den Bosch voor een warm bad in eigen kring na de pittige week als gevolg van het rapport van de commissie-Davids en zijn reactie daarop.

In Amsterdam-Oost houdt de PvdA op een Cruyff-court een panna-toernooi met lokale lijsttrekkers, bewindslieden en Kamerleden. PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos geeft acte de presence.

D66, samen met de PVV van Geert Wilders kampioen van de peilingen, begint de campagne met een laatste workshop voor lokale politici in het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Publicitair gezien gaan de Democraten pas los vanaf 11 februari als ze met een campagnebus beginnen aan een tour door het land.

GroenLinks begint onder leiding van fractievoorzitter Femke Halsema zaterdag in Utrecht aan de campagne.

Sommige andere partijen, zoals de ChristenUnie, zijn al eerder begonnen met hun campagne. De VVD gokt volledig op de laatste drie weken en begint pas op 14 februari. Wat Geert Wilders met zijn PVV gaat doen, is nog niet bekend. Hij doet alleen mee in de steden Den Haag en Almere.

De verkiezingsstrijd zal deels beheerst worden door de ontwikkelingen in de landelijke politiek. De verhoudingen in de coalitie kwamen deze week fors onder druk te staan door een botsing over de reactie van premier Balkenende op het Irak-rapport van de commissie-Davids. Een kabinetscrisis werd afgewend toen het CDA onder druk van de PvdA uiteindelijk bereid bleek toe te geven dat met de kennis van nu een adequater volkenrechtelijk mandaat voor de oorlog in Irak nodig zou zijn geweest.

Maar daarmee is de spanning nog niet weg. Het kabinet is ook nog verdeeld over de toekomstige Nederlandse rol in Afghanistan.

Tegelijkertijd zetten de peilingen druk op de ketel. Vooral de PvdA moet vrezen voor een bijzonder slechte uitslag. De PVV is in de peilingen de tweede partij van het land, maar doet op 3 maart maar in twee gemeenten mee. D66 doet het goed en ook de VVD zit in de lift. De SP staat op verlies, evenals het CDA, al blijft die partij - vertaald naar Tweede Kamerzetels - de grootste partij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.