Home

Achtergrond 12 reacties

CVI: geen reden voor heksenjacht op schapen

Zelfs als bij een nieuw onderzoek mocht blijken dat het vleesschapenbedrijf van Rob Adriaans uit Nuenen besmet is met Q-koorts, dan is nog de vraag wat de relevantie daarvan is, zegt Fred van Zijderveld van het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad.

Volgens hem leveren vleesschapen sowieso veel minder risico op, omdat de dieren minder gevoelig zijn voor de bacterie en niet of nauwelijks aborteren.

"Maar je moet natuurlijk ophouden met lammetjesfriemeldagen waarbij alle kinderen de dieren gaan knuffelen", vindt Van Zijderveld.
Hij sluit niet uit dat er inderdaad zo’n veertig bezoekers besmet zijn geraakt op het bedrijf, zoals de GGD beredeneert. Maar in het geheel van het Q-koortsprobleem is dat volgens hem niet zo belangrijk, omdat het de melkgeiten zijn die de belangrijkste oorzaak vormen. ”Er is geen reden om nu een heksenjacht op de schapen te gaan uitvoeren.”

Schapenhouder Rob Adriaans heeft niets gehoord van een vaccinatieronde op zijn bedrijf. Dinsdag zei minister Verburg in de Kamer dat dat binnenkort zou gebeuren. "Ik ben nergens van op de hoogte en dat is voor mij onbegrijpelijk."

Lees ook Extra onderzoek naar Q-koorts bij vleesschapen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  B. Aarts

  De telefoon gaat; "Met de VWA, uw bedrijf is verdacht verklaard en we willen een extra tankmonster komen nemen ter bevestiging van een eerdere positieve uitslag" waarop de boer zegt; "maar ik melk mijn geiten al een tijdje niet meer in de tank, ben dus niet meer melkleverend..."

 • no-profile-image

  Inge

  Als er zo'n veertig bezoekers besmet zijn geraakt van dit schapenbedrijf is niet zo belangrijk, Nee..... belangrijker is om de melkgeitenhouders uit te roeien. Als ze ballen hebben in Den Haag, gaan ze de melkgeiten maar hetzelfde behandelen als de vleesschapen en niet andersom. En anders het voorbeeld van Aarts volgen, dat lijkt me wel een goed plan. Of... we kunnen ook een heksenjacht houden in Den Haag

 • no-profile-image

  josé

  Ja, wij gaan mee naar Den Haag. Wanneer en hoelaat.

 • no-profile-image

  overeem

  Voor ons is het toppunt bereikt. Wie gaat er mee naar Den Haag , we kunnen dit toch niet langer meer over ons heen laten gaan.
  Wie weet de juiste weg in Den Haag ??
  Wij gaan mee.

 • no-profile-image

  Sjuul

  Dát is volgens ons ook waar we naar toe moeten voor een protest, naar Den Haag!!

 • no-profile-image

  sjuul

  zijn de deskundigen nu al kwijt waar het allemaal om draait. nl. dat er MENSEN ZIEK worden van de qkoorts-bacterie, maakt dat dan uit van welk diersoort deze afkomstig is, wat is het verschil tussen vleesschapen die op stro lammeren of melkschapen of-geiten die op stro lammeren, lammetjesdagen met vele bezoekers in een relatief korte periode of proffesionele melkschapen/ -geitenbedrijven die bedrijfsmatig geen of nauwelijks kijkers/bezoekers in de stallen hebben, krijgen of willen. Tja je zult er wel voor geleerd moeten hebben,
  zoals zovaak blijkt, hoe meer kennis men vergaart, hoe moeilijker het wordt om op een realistische manier te denken e.o. handelen.

 • no-profile-image

  sjuul

  wat ik ook nog kwijt wil is dat me opgevallen is dat er geen "deskundigen" meer in de media te zien of te horen zijn geweest de afgelopen 2 weken . Alles gaat via de mond van Verburg of Klink die de woorden "deskundigen" al ZOVAAK hebben gebruikt, dat ze er bij het uitspreken daarvan bijna over struikelen.

 • no-profile-image

  Guus

  je kunt beter naar een bedrijf gaan waar ze aan het ruimen zijn en daar de mensen de harsens in timmeren en daarna den-haag om die witpluk zo'n spuitje geven

 • no-profile-image

  piet

  Het Centraal Veterinair Instituut heette vroeger het Centraal Diergeneeskundig Instituut en raakte in de jaren '80 in opspraak omdat er bij wijze van proefneming Mkz zou zijn uitgezet in de Noordoostpolder. In het diepste geheim! Het is een LNV-instituut dat dankzij de slimme wisseltruc van Veerman tegenwoordig onder de WUR valt. Ik zou zo'n toko maar niet geloven, want zij vreten uit dezelfde ruif die nu zo driftig aan het ruimen is.

 • no-profile-image

  G.J.

  iemand die deskundig is zegt zoiets doms niet maar iemand die een hekel heeft aan geiten en geitenhouders schijnbaar wel. Hij heeft het meer op schapen die ook Q koorts verspreiden,
  waar men ook ziek van wordt. Jamer dat men zo iemand deskundig noemt volgens mij (maar ik ben maar gewoon een boer)noemt men een dergelijk persoon ziek

 • no-profile-image

  klein boertje

  Wat krijgt deze beste man betaald van lnv voor deze uitspraak ????????

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Stja, wat zijn nou zo'n veertigtal zieken, dat is toch niks, wacht eerst maar tot ze bij bosjes neervallen, dan kan de media er weer lekker overheen vallen, en de zwarte piet naar de veehouderij, want die moeten natuurlijk wel hun verantwoordelijkheid nemen! Heeft de overheid weer een reden om zoveel mogelijk bedrijven "op te schonen" of te wel dieren af te maken. Wat leven we toch in een mooi land!!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.