Home

Achtergrond 10 reacties

CDA-rapport pleit voor korte, regionale voedselketens

De voedselketens moeten regionaler en dus korter worden.

Dat maakt die ketens inzichtelijker en verkleint de kloof tussen landbouw en samenleving. Bovendien is het goed voor het milieu.

Dat is een van de aanbevelingen in een rapport van het wetenschappelijk instituut (WI) van het CDA over het platteland. Het rapport, Versterken en verbinden, wordt vandaag aangeboden aan minister Gerda Verburg.

Het WI breekt zo een lans voor groei van de markt voor streekproducten. Het rijk, maar ook lokale overheden moeten deze ontwikkeling stimuleren. Dit pleidooi staat op gespannen voet met de voortgaande liberalisering en schaalvergroting in de landbouw.

Het rapport hecht een groot belang aan de rol die de landbouw speelt op het platteland. Vruchtbare landbouwgrond moet zoveel mogelijk behouden blijven, met het oog op de wereldvoedselvoorziening. Verder moet de landbouw meer worden ingeschakeld bij het natuurbeheer. Bij de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur en Natura 2000 moet kwaliteit voorop staan en niet dogmatisch worden vastgehouden aan het beoogde aantal hectares.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik wijs er al tientallen jaren op dat het van de gekke is om in Friesland melkproducten te kopen uit Schoten bij Antwerpen of van Campina den Bosch en producten van Frico/Friesche Vlag tot op of over de Belgische grens op de schappen aan te treffen. Waar ik dan weer melkwagens van Doc Kaas uit Hoogeveen tegenkom, terwijl Campina Drentse melk naar Brabant versleept. De waanzin ten top! Zou het CDA dan toch eindelijk het licht zien?

 • no-profile-image

  henk

  CDA houdt een charme-offensief naar de boeren ,maar de realiteit is anders en weerbarstiger,een rapport is gauw geschreven

 • no-profile-image

  Han

  Neem USA als voorbeeld. Hier groeit de afzet van regionale producten als kool. Deze handel is begonnen als >Amish kijken< en dan toch maar wat groente, melk etc. mee naar huis. Nu is er een nationale organisatie, die de hele handel coordineert. Er zijn samenwerkingen tussen boeren en consumenten waarbij de pakketten voor de aanvang van zaai worden betaalt en gedurende het jaar worden afgenomen.
  In het echt grootschalige land is het een hype aan het worden de laatste 20 jaar. professioneel georganiseerd door beide partijen samen. In klein schalig Nederland roepen we;'" Kan NIET consument WIL NIET". Of willen de boeren niet bij de consument op / aan tafel. zie <>

 • no-profile-image

  gert

  De EU importeert vlees uit Zuid -Amerika en tomaten en paprika,s uit Marokko ,terwijl we hier van alles wel hebben

 • no-profile-image

  Freek

  Goh, is dat rapport ook overlegd met de vooral CDA kopstukken bij VION en de melkfabriek? De een wil bijvoorbeeld niet dat er tegen besmettelijke veeziektes geënt wordt omdat er dan geen varkens naar Japan mogen en de ander wil van het quotum af om meer melkproducten te kunnen exporteren.....

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dit is het typische paniekvoetbal van een partij die uitgetrapt is. Wil iedereen dus nog een free kick plaatsen in het minderwaardige kruis van Van Geel, Verhagen, Eurlings en Balkie? Dan kan dat hoofdstuk ook naar de Rendac!

 • no-profile-image

  Joop

  Wel, het mes snijdt wel aan twee kanten. Alleen lokale productie, betekent ook geen export meer van overtollige voorraden. Zeer lage prijzen omdat vraag en aanbod nu eenmaal sneller uit elkaar lopen op kleine schaal. Nee, de tijd van streekproducten en keuterboeren is voorbij. Zoals melkveehouder schrijft, dit is een zinloze discussie. Philips had al lang niet meer bestaan als alleen Nederlanders Philips hadden gekocht. Dan waren de prijzen hoog geweest en liepen we te klagen dat de TV´s in Duitsland goedkoper waren omdat ze daar nu tov. Nederland een schaalvoordeel zouden hebben gehad. Beste mensen, denk wijds en niet bekrompen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zolang niet iedere Nederlander in een volvo rijdt, een radio en tv van philips heeft en alleen in Nederland zijn vakantie viert, is dit een zinloze discussie.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Wij kunnen nu denken, dat heel veel mensen van de Politiek, LTO en andere Adviseurs de weg naar de toekomst kwijt zijn. Moet het groter, kleiner, regionaal of globaal ??? Schaalverkleining, schaalvergroting, duurzaamheid, milleuvriendelijk, diervriendelijk enzovoort!!!... Het lijkt er nu op dat wij op een schip zitten zonder Stuurman!!!... Nu nog afwachten waar de wal het schip zal keren ???. Ik ben benieuwd (?).

 • no-profile-image

  jpk

  het cda erkent niet
  datde pryzen van hetvoedsepakket
  veel te laag is
  zie de prijzen in de eu

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.