Home

Achtergrond

CBb: geitenbedrijven ruimen ondanks besluit kinderboerderij

Het besluit van minister Verburg om geiten op kinderboerderijen niet te ruimen, is geen aanleiding om het ruimen van geitenhouderijen te stoppen.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een zaak die geitenhouder Martien van Rongen aanspande om ruiming van zijn bedrijf tegen te houden.

Volgens Van Rongen, voorzitter van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV) is niet duidelijk of er Q-koorts op zijn bedrijf heerst. In twee tankmelkmonsters is de Q-koortsbacterie aangetroffen, maar latere monsters zijn vrij van Q-koorts. Volgens de rechter is dat echter geen reden om niet te ruimen, omdat in de eerste onderzoeken een besmetting is aangetoond. Dat latere tankmelkonderzoeken negatief zijn, doet daar volgens de rechter niets aan af.

De advocaat van Van Rongen voerde verder aan dat er een ongelijke situatie is ontstaan met het besluit van minister Verburg om kinderboerderijen niet te ruimen. Volgens de rechter is het beleid van de minister echter geen aanleiding om de situatie op geitenhouderijen anders te bekijken.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.