Home

Achtergrond 2 reacties

CBB: Verburg mag suikergeld niet verdelen

De minister van landbouw is niet bevoegd om geld uit het herstructureringsfonds voor de suikersector te verdelen.

Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) bepaald in een zaak die was aangespannen door loonwerkersorganisatie Cumela. Het besluit van minister Gerda Verburg uit 2008 is niet rechtsgeldig verklaard.

Uit het herstructureringsfonds betaalde Brussel de vergoedingen voor het sluiten van suikerfabrieken. Van dat geld moest 10 procent naar telers en loonwerkers, omdat zij ook last hebben van de krimp van de Europese suikerproductie. Voor Nederland gaat het om bijna 7,9 miljoen euro.

Verburg besloot in 2008 dat de loonwerkers 1 miljoen euro krijgen en de bietentelers de rest. Cumela vindt deze verdeling onrechtvaardig, zegt directeur Jan Maris. "De loonwerkers doen bijna al het zaaien en oogsten van bieten. Zij lijden 11 miljoen euro schade door de herstructurering, vooral door vervroegde afschrijvingen op machines."

Maris hoopt na de uitspraak van het CBB opnieuw met de minister te kunnen praten over een verdeling van het geld. "We gaan liever niet opnieuw naar de rechter. Dat kost erg veel tijd."

Het geld is al uitbetaald aan de boeren en loonwerkers. Coöperatie Cosun heeft zich garant gesteld als geld moet worden overgeheveld van telers naar loonwerkers. Het ministerie van landbouw gaat de regels aanpassen, zegt een woordvoerder. "Het is de verwachting dat het besluit over de verdeling hetzelfde blijft."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  suikerstuutje

  En wat blijft er over voor de werknemers die hun baan door sluitingen hebben verloren?? Ondanks afspraken op papier is daar nooit iemand die er over rept.

 • no-profile-image

  sukerstuutje

  tekst mbt Brusselse afspraken,

  Artikel 3 bis
  Compensatie

  De producenten van suikerbieten en cichorei, de werknemers van suikerfabrieken en de leveranciers van machines die gebruikt worden bij de productie van suikerbieten en cichorei zullen verliezen lijden tengevolge van de herstructurering en de verdwijning van de productie van suikerbieten en cichorei.
  Derhalve wordt 50% van de herstructureringssteun gereserveerd voor de producenten van suikerbieten en cichorei en voor de leveranciers van machines ter compensatie, met name van de investeringen in de gespecialiseerde machines waarvan de waarde zal afnemen.
  Daarnaast zal een extra bedrag van ten minste 10% van de herstructureringssteun worden gereserveerd voor de ontslagen werknemers ter compensatie van het verlies van hun baan.

Of registreer je om te kunnen reageren.