Home

Achtergrond 1 reactie

CAF: hogere kostprijs voor nieuwe appels soms nodig

Een hogere kostprijs voor nieuwe appelrassen is soms beter om voldoende rendement te maken.

Dat is de boodschap die Fruitteeltadviesbureau CAF telers van nieuwe rassen voorhoudt.

Volgens Joris Wisse, van CAF, valt of staat het rendement van nieuwe appelrassen met een hoge opbrengst klasse I-fruit. "Klasse II-fruit van Junami of Rubens is nu duurder dan de beste klasse Elstar of Jonagold. Daar is dus nauwelijks markt voor."

Het loont volgens hem om meer zorg en aandacht te hebben in de teelt voor de kwaliteit, door nauwkeurig te snoeien en het vruchthout vitaal te houden. "Je kostprijs wordt dan wellicht een paar centen hoger, maar het rendement op je ras kan misschien wel 10 cent hoger zijn vanwege de hogere klasse-I-oogst." Bezuinigen op arbeid is volgens Wisse daarom onverstandig.

Bovendien vindt hij dat telers eerlijk naar hun eigen kostprijs moeten kijken. Hij constateert dat veel telers hun eigen arbeidsuren niet meerekenen in de kostprijsberekening. "Zo valt de kostprijs lager uit en is het rendement hoger. Maar als je wilt vergelijken is het realistischer om eigen arbeid wel mee te rekenen."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    tanisagf

    Ik ben groenteboer . het hele seizoen betaal ik een hoge inkoopprijs voor Rubens-appels . Ik heb het er graag voor over, want het is een goede appel .wat schets mijn verbazing , twee supermarktketens , die de Rubens voor 3kilo voor 2,50 verkopen , een stuk onder mijn inkoopprijs .Zo maak je zelf als teler je eigen markt kapot.

Of registreer je om te kunnen reageren.