Home

Achtergrond

Bunge verkoopt Braziliaanse mestdivisie

Agriconcern Bunge verkoopt zijn mestactiviteiten in Brazilië voor 3,8 miljard dollar (2,7 miljard euro) aan Vale, een mijnbouwgigant.

Bunge wil met de opbrengst onder meer investeren in de handel in agrarische grondstoffen. De prijs die Vale betaalt komt neer op 12 keer de brutowinst die de verkochte divisie vorig jaar opleverde. Dat is volgens analisten een forse prijs, al wordt na een mager jaar voor dit jaar een forse winst verwacht voor kunstmestbedrijven.

Onder de verkochte divisie vallen onder meer het in Sao Paulo aan de beurs genoteerde Fertilizantes Fosfotados. De kredietwaardigheid van Bunge staat al enige tijd onder druk, en de verkoop wordt gezien als een poging de enorme schuldenlast terug te brengen.

Bunge behoort met ADM, Cargill en Louis Dreyfus tot de eredivisie van handelaren in granen, cacao en oliezaden en is daarnaast van oudsher een grote speler in het kunstmestsegment, en een kleinere producent van voedingsmiddelen.

Een deel van de opbrengst gaat Bunge volgens topman Alberto Weisser besteden aan uitbreiding van haar agribusinessactiviteiten, lees de handel, opslag het vervoer en de verzekering van agrarische grondstoffen.

Tevens wordt een deel gebruikt voor het kopen van een aandeel van 60 procent in de Braziliaanse suikerrietverwerker Usina Moema Participacoes. Weisser stelt dat het exploiteren van mijnen en het uitbreiden teveel kapitaal vergt.

De reuzen uit de metaal- en kolenmijnbouw mengen zich toenemend in de winning van kunstmestingrediënten. Investeerders lieten ondanks Bunge’s argumenten het aandeel op de beurs in New York dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.