Home

Achtergrond

Bulgaarse Jeleva sneuvelt, Kroes lijkt door

De Bulgaarse Rumiana Jeleva heeft zich vandaag teruggetrokken als kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie.

De christendemocrate lag zwaar onder vuur bij de socialisten, liberalen en groenen in het Europarlement, die haar ongeschikt achtten. Bulgarije schuift Kristalina Georgieva, nu nog vicevoorzitter van de Wereldbank, naar voren als haar vervangster.

De Nederlandse Neelie Kroes, die vorige week na een openbare hoorzitting in het Europees Parlement ook nog geen groen licht kreeg, hoeft zich waarschijnlijk weinig zorgen meer te maken. Dinsdag kwam ze tijdens een tweede gesprek achter gesloten deuren met Europarlementariërs veel beter uit de verf, aldus diverse betrokkenen. Kroes hoort woensdag of ze aan de slag mag als Europees Commissaris voor de Digitale Agenda.

Jeleva (40) had in de nieuwe Europese Commissie de post Humanitaire Hulp moeten krijgen. Tijdens haar hoorzitting maakte de huidige minister van Buitenlandse Zaken Bulgarije echter een zwakke indruk. Ook waren er berichten dat zij zakelijke belangen zou hebben verzwegen.

Maar volgens PvdA-Europarlementariër Thijs Berman gaf vooral haar gebrek aan capaciteiten de doorslag. VVD'er Hans van Baalen noemt het ,,een goede zaak dat Jeleva de eer aan zichzelf heeft gehouden''. Ook volgens Judith Sargentini van GroenLinks was er voor de Bulgaarse "maar één conclusie: terugtrekken''.

De christendemocratische EVP, waartoe ook het CDA behoort, is zeer teleurgesteld over de gang van zaken. Fractieleider Joseph Daul vindt de manier waarop Jeleva is afgeserveerd "lage politiek''. Hij wees er op dat ook andere kandidaat-eurocommissarissen, onder wie Kroes, tijdens hun hoorzitting niet goed voor de dag kwamen. Maar Daul ontkende dat de christendemocraten nu ,,op bloed uit zijn''.

Door het wegvallen van Jeleva zal het Europees Parlement pas op 9 februari over de nieuwe Europese Commissie kunnen stemmen. Aanvankelijk zou dat op 26 januari gebeuren. Het parlement moet eerst nog een hoorzitting houden met Georgieva, de nieuwe Bulgaarse gegadigde. Die vindt op 3 februari plaats, liet parlementsvoorzitter Jerzy Buzek weten. Buzek zei niet te verwachten dat er nog meer kandidaat-commissarissen het veld moeten ruimen.

De liberale Neelie Kroes kreeg dinsdag na afloop van haar 'herexamen' een goede beoordeling van christendemocratische en socialistische Europarlementariërs. Haar optreden werd geprezen als constructief. Kroes zelf zei blij te zijn dat ze haar standpunten nog eens had kunnen verduidelijken. In haar nieuwe baan krijgt ze veel meer met het Europarlement te maken dan in haar huidige functie van eurocommissaris voor Concurrentie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.