Home

Achtergrond

Bruto productie groeit 4,4 procent bij vleesvarkens

De bruto binnenlandse productie van vleesvarkens is vorig jaar volgens voorlopige cijfers van het Productschap vee en vlees gestegen met 4,4 procent.

Het kengetal wordt berekend als binnenlandse slachtingen plus levende uitvoer van vleesvarkens, zeugen en biggen minus levende invoer van vleesvarkens, zeugen en biggen. Het aantal slachtingen is licht gedaald met 1,7 procent. De levende invoer steeg met 11 procent en de levende uitvoer met 14,1 procent. Het gemiddelde geslacht gewicht per varken steeg in 2009 tot 92,3 kilo.

In tonnen gerekend is de bruto binnenlandse productie gestegen met 3,2 procent. In absolute getallen steeg de bruto productie van 1.75 miljoen ton vlees naar 1,80 miljoen ton. Het vleesverbruik in totaal steeg van 669.000 ton naar 688.000 ton, een stijging van 2,9 procent. Het verbruik per hoofd steeg van 40,7 naar 41,8 kilo.

Rekening houdend met de bevolkingsgroei en het vleesverbruik komt het PVV uit op een zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees van 263 procent. Dat is 1 procent meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.