Home

Achtergrond 5 reacties

Brussel wil export half miljoen ton surplussuiker toestaan

De Europese suikersector mag een half miljoen ton surplussuiker extra exporteren in marktjaar 2009-2010.

Dat heeft de Europese Commissie bij monde van landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel voorgesteld.

De tijdelijke maatregel moet morgen nog wel worden goedgekeurd door de EU-lidstaten in het beheerscomité, maar dat is een formaliteit. Surplussuiker is suiker geproduceerd boven het EU-quotum.

Verruiming van de export van surplussuiker hing al in de lucht, maar de Commissie heeft eerst onderzocht of dit niet strijdig is met afspraken in wereldhandelsverband. Op basis van die afspraken mag de EU jaarlijks niet meer dan 1,374 miljoen ton surplussuiker exporteren.

Voor 2010-2011 ligt het exportplafond op 650.000 ton. De Commissie wil in dat jaar een heffingsvrije import van 400.000 ton suiker van de wereldmarkt toestaan voor de chemische industrie, om ervoor te zorgen dat deze sector (die ook vaak gebruik maakt van surplussuiker) over voldoende grondstoffen beschikt.

Momenteel ligt de wereldsuikerprijs op recordhoogte, en ruim boven de prijs op de EU-interne markt. Gevolg is onder meer dat suiker voor ontwikkelingslanden veel te duur is geworden.

Commissaris Fischer Boel spreekt van een uitzonderlijke situatie, die zich vermoedelijk niet snel meer zal voordoen. Een verdere inkrimping van de suikerquota wordt door de Commissie in dit licht niet nodig geacht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arend

  waarom heeft een suikerbieten teler in europa geen recht op een inkomen en een suikerriet teler uit brasilia wel?nou heel eenvoudig omdat dan de europese arbeiders en ambtenaren meer geld kunnen uitgeven aan luxe en welvaart.snappie?

 • no-profile-image

  Jan

  Begrijp ik het nu verkeerd, of wordt er gewoon exportquotum van volgend seizoen naar voren getrokken zodat volgend seizoen de problemen een keer zo groot zijn.

 • no-profile-image

  sjeng

  Neen @Jan, drenthe.
  Wij mogen elk jaar maar 650.000 ton exporteren naart buiten de eu. Dit jaar is dit verhoogd naar het maximaal toegestane van 1,36 miljoen ton. Daar bovenop krijgen we nog eens een extraatje van 0,5 miljoen ton.

 • no-profile-image

  Teun

  Gaat dit naar Brazilie...? Ik leer graag.Kan iemand mij uitleggen waarom suiker niet vrij is om te verhandelen ?

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Dat is een goeie.........Rietsuiker is goedkoper dan suikerbietensuiker......ik snap er niets van.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.