Home

Achtergrond

Brussel verwacht graanoogst van 290,5 miljoen ton

De EU oogst dit jaar 290,5 miljoen ton graan. Het areaal daalt naar 58,1 miljoen hectare.

Dat voorspelt de Europese Commissie in de eerste graanprognose voor seizoen 2010/2011. Vorig jaar is 292,7 miljoen ton graan geoogst. In 2008 was dat 314,0 miljoen ton. De Commissie voorziet dat de akkerbouwers dit jaar meer tarwe en koolzaad telen en veel minder gerst en rogge.

De Commissie gaat uit van het te verwachten areaal vermenigvuldigd met de gemiddelde oogst van de afgelopen vijf jaar. Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw benadrukt dat het de eerste voorspelling is. “De mais en de zomergranen moeten nog gezaaid worden.”

Quotumbieten

Bovendien staat de Commissie toe dat 500.000 ton surplussuiker extra mag worden geëxporteerd. Dat geeft ruimte voor zo’n 45.000 hectare extra aan quotumbieten. Anders was waarschijnlijk meer graan geteeld, zegt de woordvoerder. “Het is voor akkerbouwers aantrekkelijker om bieten te telen dan graan.”

Volgens de woordvoerder kan het areaal in Spanje en Italië nog groeien. “In de droge gebieden is dit voorjaar veel regen gevallen, waardoor boeren veel graan hebben ingezaaid. In Spanje en Italië liggen zijn de graanprijzen hoger doordat het grote importeurs zijn.”

Wintergraan

Het is nog onduidelijk hoe het wintergraan de vorstperiode is doorgekomen, zegt de woordvoerder. “De Europese weersdienst verwacht strenge vorst begin volgende maand in Rusland, Litouwen, Polen en Oekraïne. Voor ongeveer 10 procent van het gebied verwachten analisten problemen voor de wintergranen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.