Home

Achtergrond 4 reacties

Brussel schrijft wijze van perceelsherziening niet voor

De wijze waarop het perceelsregister wordt herzien is een keuze van het ministerie van LNV, en wordt niet voorgeschreven door Brussel.

Dat is af te leiden uit antwoorden van minister Gerda Verburg op Kamervragen over de herziening. Deze heeft tot grote ophef in de primaire sector geleid; gemiddeld leveren bedrijven ruim 2 procent van hun areaal in. Dat heeft gevolgen voor de hoogte van de toeslagen en de vergoedingen voor natuurbeheer en mogelijk voor de mestplaatsingsruimte.

Wat die gevolgen zijn, met name voor in het verleden genoten steun, is nog onduidelijk. Daarover wordt nog onderhandeld met de Europese Commissie. Verburg herhaalde vandaag dat ze ernaar streeft dat boeren verkregen steun niet hoeven terug te betalen. Maar keiharde garanties wil ze hierover niet afgeven.

De Commissie maakte eind september bekend dat Nederland 16,6 miljoen euro inkomenssteun (uitgekeerd in 2006-2008) moet terugbetalen, omdat ten onrechte heggen en slootkanten waren meegerekend als subsidiabel areaal. Nederland betwist dat bedrag.
De problemen met het register dateren al van 2007. LNV dacht ze te hebben opgelost, maar inspecteurs van de Commissie dachten daar in 2009 anders over. Verburg wil snel af van de problemen, in het belang ook van de boeren.

LNV koos voor luchtfoto’s, "omdat die het best aansluiten bij het systeem dat we hadden". Boeren kunnen correcties aanbrengen. In de EU bestaan wel tachtig verschillende registratiesystemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jpk

  let op landbouw
  we worden gedekt door de overheid

 • no-profile-image

  veehouder

  Recente luchtfoto??????????????
  Bij ons is ruim 2 jaar geleden een nieuwe weg aangelegd maar op de luchtfoto is deze weg nog niet te zien.
  DUS RECENT IS 2 JAAR OF OUDER.

 • no-profile-image

  gert

  Verburg gaf eerst de schuld aan Brussel,ze legt wel eens vaker de schuld bij Brussel,kan ze zich mooi achter verschuilen

 • no-profile-image

  malle

  Fouten gemaakt door de overheid worden gemakshalve maar door de vingers gezien. De boeren moeten bij een eventuele controle alles kunnen bewijzen. Dus hoe krom is deze bureaucratie eigenlijk????

Of registreer je om te kunnen reageren.