Home

Achtergrond

Britse varkensprijs met € 1,61 per kilo op record

De varkensnotering van het Britse productschap BPEX stond afgelopen jaar op een gemiddelde van € 1,61 (145 pence) per kilo.

Dat is het hoogste niveau in de geschiedenis en 15 procent meer dan in 2008. In de laatste weken is de notering echter wel wat ingezakt tot 138 pence eind december. De eerdere daling van de biggenprijs is in december gestabiliseerd waardoor aan het eind van het jaar een gemiddelde prijs van € 54,80 (£ 49,40) per dier werd bereikt.

Dat blijkt uit het maandelijkse overzicht van de varkensmarkt van BPEX. Het gemiddeld geslacht gewicht kwam afgelopen maand uit op 79 kilo. Dat is 2 kilo meer dan eind 2008. Door problemen rond de afvoer zou dat gemiddeld geslacht gewicht in januari hoger uit kunnen komen, denkt BPEX.

Volgens het BPEX-overzicht had Groot-Brittannië in december op Italië na de hoogste varkensprijs in de EU. Het schap tekent daarbij aan dat de relatief hoge Britse varkensprijs niet heeft geleid tot een daling van de export van varkensvlees. Dat komt doordat het prijseffect grotendeels werd gecompenseerd door de lagere koers van het pond tegenover de euro.

De goede opbrengst leidt ertoe dat Britse varkenshouders nog steeds meer dieren naar de slacht brengen. In november werden 796.000 varkens geslacht, dat is 8 procent meer dan in dezelfde maand in 2008. Sinds mei worden nu maandelijks meer varkens geslacht dan in het voorafgaande jaar. Over de eerste elf maanden gezien komt de Britse varkensslacht daarmee uit op 8,53 miljoen stuks (0,4 procent meer).

Of registreer je om te kunnen reageren.