Home

Achtergrond 9 reacties

'Brief Barroso reden voor versoepeling Natura 2000'

Nederland kan zijn natuurbeschermingsbeleid juist versoepelen.

Die conclusie trekt LTO Noord-voorzitter Tammo Beishuizen uit het antwoord dat Commissievoorzitter José Manuel Barroso dit najaar stuurde aan premier Jan Peter Balkenende.

Balkenende had in juli 2009, in een brief aan Barroso, gepleit voor herziening van Natura 2000. Dat is het Europese netwerk van natuurgebieden, die worden beschermd op grond van de Vogel- en Habitatrichtlijn.

Volgens Balkenende is dat beleid te rigide, gaat het te zeer uit van de ecologie, en houdt het te weinig rekening met sociaal-economische ontwikkelingen in een gebied. Barroso bestrijdt dat, en vindt een herziening niet nodig.

Partijen ter linkerzijde concluderen dat Balkenende door de Commissievoorzitter op zijn plaats is gezet, maar Beishuizen oordeelt anders. "Barroso geeft aan dat wel degelijk rekening gehouden moet worden met sociaal-economische factoren. Er ís ruimte. Daar ben ik blij mee."

Beishuizen roept het kabinet op om hier nu werk van te maken, bijvoorbeeld door regels te versoepelen of door Natura-gebieden te schrappen.

Lees ook Balkenende wilde Natura 2000 afzwakken

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Ook iets voor de commissie Davids

 • no-profile-image

  Ton

  Er zijn altijd mensen die alles doen om de economie kapot te maken. Ecologie en economie gaan goed samen. Maar wat hier gebeurd is dat de verkeerde mensen misbruik proberen te maken de wet door het economische belang niet in de wet op tenemen. De NMV ging onderzoek doen en kwam tot die ontdekking. Dat dit kon gebeuren, veel mensenkan het blijkbaar niets schelen dat we straatarm worden! Land en tuinbouw is ook natuur en zelfs zeer goed ook!

 • no-profile-image

  megaton

  Ton, je bent een loser! Keep away from serious bussiness!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  LTO rules this country!!!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  LTO en CDA lezen altijd zoals zij het zelf graag zien. Dat heb je met die heidense gelovigen!

 • no-profile-image

  theo

  dat is de kunst van het lezen,
  denk in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden( blockades). zouden die natuur mensen ook eens moeten doen.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  We zullen toch niet gaan beleven dat LTO ons llandsbestuur gaat voorschrijven wat er te doen staat. Een premier die ecologie niet belangrijk vindt en vijandig tegenover de natuur staat, hoort geen regering te leiden.

 • no-profile-image

  energie

  Laten we het er maar op houden dat de inhoud van de argumenten van LTO op het natura 2000 dossier gewoon goed waren en daarom navolging verdienden. VNO en recreatieondernemers zien dat nu gelukkig hier in de regio ook in.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het moreel surperieure wipstaartje weet wat goed is voor de mensen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.