Home

Achtergrond

Brazilië exporteert minder bioethanol

Brazilië heeft van april tot oktober vorig jaar 665 miljoen liter bioethanol verkocht aan afnemers in de EU.

Dat is 20 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen heeft Brazilië 828 miljoen liter geëxporteerd naar de EU. Dat blijkt uit cijfers van de Unica, de Braziliaanse organisatie van rietsuikertelers. In Brazilië wordt veel rietsuiker verwerkt tot bioethanol.

Ook de export naar andere bestemmingen is gedaald. Van april tot oktober is 152 miljoen liter bioethanol vanuit Brazilië verscheept naar de VS. Dat was in dezelfde periode vorig jaar 1,2 miljard liter. Dat is een daling van 88 procent.

Ook de export naar de landen in het Caribische gebied is gedaald. Volgens Unica is er van april tot oktober vorig jaar 690 miljoen liter bioethanol verkocht aan die landen. Dat was in dezelfde periode vorig jaar 889 miljoen liter.

Vorig jaar waarschuwde de Braziliaanse overheid voor scepsis over bioethanol. Er is wereldwijd een grote overcapaciteit voor de productie van bioethanol. Overheden moeten volgens Brazilië bijmengverplichtingen vast stellen voor een langere periode om investeringen in de productie van bioethanol aantrekkelijk te maken.

De afzet van bioethanol krimpt doordat de olieprijs vorig jaar laag was als gevolg van de economische crisis. Bovendien was er kritiek dat de productie van bioethanol ten koste gaat van de voedselvoorziening.

Of registreer je om te kunnen reageren.