Home

Achtergrond 5 reacties

Brabant wil stop op dieraantallen in provincie

De provincie Noord-Brabant wil dat het aantal dieren in de intensieve veehouderij in de provincie niet verder groeit.

Daarom moet het Rijk de compartimentering tussen Noord- en Zuid-Nederland opnieuw bekijken. Ook het vrijgeven van dierrechten in 2015 moet opnieuw worden bekeken als het aan de provincie ligt. Dit hebben vertegenwoordigers van de Provinciale en Gedeputeerde Staten, de ZLTO, de GGD en de Brabantse Milieufederatie geconcludeerd tijdens een werkbezoek aan het Vlaamse Leuven.

De partijen spreken zich uit over voorkeur voor moderne familiebedrijven die passen in het Brabantse platteland. Wat dit concreet betekent wordt op korte termijn vastgesteld.

Over de LOG’s hebben partijen afgesproken dat deze aantrekkelijker gemaakt moeten worden dan een verwevingsgebied als vestigingsplek. Gemaakte afspraken met ondernemers moeten worden nagekomen. Burgers zouden, als dat nodig is, uitgekocht moeten kunnen worden.

Veder is afgesproken dat de intensieve veehouderijsectoren zelf vóór het Statendebat van 19 maart met concrete voorstellen komt voor invulling van een duurzaam toekomstperspectief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  brabant

  Uiteindelijk wil de ZLTO ook nog leden hebben. Bij alleen maar megabedrijven en afnemende familiebedrijven die hier niet kunnen concurreren zal het ledental uiteindelijk teruglopen. Bij geen of weinig boeren zal de ZLTO en CDA geen of weinig bestaandsrecht hebben. Dus nu kiezen ze letterlijk eieren voor hun geld. Alhoewel dat verdrag in Leuven weinig voorsteld. Voor gewoon de reconstructieplannen uit zoals ze zijn beschreven en het verhaal van Leuven klopt heel aardig.

 • no-profile-image

  arm

  helemaal mee eens hans dan worden de rechten weer betaal baar

 • no-profile-image

  Jan

  Is ZLTO ineens voor familiebedrijven???
  Vermeer was nét voor zijn vertrek ineens ook tegen liberalisering. Eérst hebben ze commentaar op de vakbonden (die pleiten voor familiebedrijven met autonome groei, waardoor de gezinsinkomens goed blijven). En nu neemt ZLTO ineens hun standpunten over....? Vanwaar die ommezwaai???

 • no-profile-image

  hans

  snel weer compartimentering invoeren,dan worden voor ons de rechten weer betaalbaar ,

  groeten uit het noorden

 • no-profile-image

  M.O.

  Eindelijk is het zover. De ZLTO gaat zich meer focussen op de familiebedrijven in de varkenshouderij. Nu had de ZLTO al niet veel op met de varkenshouderij. Het vuile werk lieten ze liever over aan het NVV, die maar centen bijeen moet schrapen om te procederen. De vraag is uiteindelijk of je met 5000 mestvarkens de kost wel kunt verdien wanneer dat met 2500 stuks niet lukt. Deze ZLTO blijft
  echter maar om de hete brij heen draaien door zich alleen maar over het oppervlak (1,5 Ha) uit te spreken. Er begint zich echter een meerderheid in de Provinciale Staten van Brabant af te tekekenen die rigoreuse maatregelen wil.
  M.a.w. de ZLTO en het CDA worden zowel links als rechts ingehaald.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.