Home

Achtergrond 39 reacties

Brabant: grens groei veehouderij bereikt

De grenzen aan de groei van Brabantse veehouderijen lijken bereikt.

De provincie en betrokken organisaties van bijvoorbeeld boeren, milieubeschermers en de recreatiebranche zijn afgelopen dagen overeengekomen dat moet worden voorkomen dat het aantal dieren nog stijgt.

Vooral het aantal varkens in Brabant vertoont weer een stijgende lijn. Brabant wil overleg met het Rijk over heroverweging van recente afspraken die voor verschuiving van veestapel naar het zuiden van het land zorgden.

Bijna veertig vertegenwoordigers van bijvoorbeeld ZLTO, GGD, de Brabantse Milieufederatie, Gedeputeerde en Provinciale Staten waren sinds zondag samen in Leuven voor een vooraf al omstreden werkbezoek. Het plattelandsbeleid van de provincie werd geëvalueerd en er werd informeel gesproken over actuele problemen. Een verslag dat de provincie woensdag presenteerde, maakt duidelijk dat op belangrijke punten vergaande overeenstemming bestaat.

”Brabant kiest voor moderne familiebedrijven”, staat bijvoorbeeld in het document als impliciete verwijzing naar de huidige discussie in Brabant over megastallen. Wat dat precies betekent, moet de komende tijd duidelijk worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Kanibaal, boeren leren nooit zeg jij. Ik ken die boeren een beetje. Weet je wat bij boeren heel erg mee speelt? Er is bij een boer slechts 1 belang en dat is zijn eigen belang. Vrijwel alles en iedereen vindt hij daaraan ondergeschikt, want "als wij er niet zijn is niks te vreten". En dat is natuurlijk niet zo. Het wordt echt de hoogste tijd dat de overheid samen met ZLTO duidelijk maakt dat de grens is bereikt (eigenlijk al is overschreden)

 • no-profile-image

  kani Baal

  Wedden dat ze bedoelen:bedrijven met meerdere vestigingen. Klinkt beter maar ze bedoelen gewoon het zelfde.MEGAlome varkensfabrieken. Je ziet wat er met de geitenmelkveebedrijven gebeurd. Te veel concentratie geeft gezondheidsproblemen.Voor dier EN mens. Het land is groter dan Brabant hoor! Maar de boerenlobby zal dit er ook wel weer doorheen weten te krijgen.Die leren namelijk NOOIT.

 • no-profile-image

  mari verdonkvoort

  Alle grenzen zijn in brabant al tientallen keren overschreden. D'r kan echt geen stal en geen krustaart meer bij. Vol is vol!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik zeg helemaal niks negatiefs over de grootschalige denkers beste Teun. Ik stel alleen vast dat er enkele met name genoemde mensen zijn die zinvol meedenken in dit forum en ik herinner er nog eens aan hoe die epidemische veeziekten ook alweer ontstaan en verspreid worden. Ik stel nu vast dat er kennelijk iemand zich hierdoor aangesproken voelt en meent te moeten reageren. Die mesttaxi met een bord van de Mestac uit Handel NBr kwam trouwens uit Milsbeek in Noord-Limburg en ook dat staat in mijn dossier beschreven. Natuurlijk ook met naam en toenaam, want daar is het een dossier voor!

 • no-profile-image

  frankspiekker@hotmail.com

  hej nepbrabander,
  zoek werk, liefst zwaar werk waarbij je savonds kapot bent
  zoek verkering; zoek een onderwijsinstelling die jouw brein eens bij kan schaven, zoek goede vak literatuur, zoek hersenplantaten en zoek een vette veer die je in je aars kunt drukken!

 • no-profile-image

  literatuurkenner

  Dossier ? Diarree zul je bedoelen !

 • no-profile-image

  wandelaar

  Lastig hé, zo'n natte wind. Ga je maar gauw verschonen, annonieme schijterd. Maar wat ik wilde opmerken: er zijn toch al heel veel brabantse varkensbedrijven naar het noorden verhuisd. Zijn die dan weer teruggekomen of hoe zit dat?

 • no-profile-image

  down under

  Ik wil eigenelijk niet reageren maar ik kan het niet laten, als - ik neem aan - nep"boer brabant" met dit soort argumenten komt.... Maak toch n's de lagere school af man en laat je niet gek praten door allerlei zogenaamde wetenschappelijke raporten. Wie wil uitbreiden moet een groenlabelstal bouwen en heeft een reductie van minimaal 50% amoniak (over depositie niet gesproken want de amoniak die we uitstoten gaat met de meestal westen wind linea recta naar duitsland) dus kunnen we feitenlijk nog een factor 2 groeien! Vrachtauto's die binnenwegen kapot rijden? Ik heb er niet om gevraagt dat men bij mij iedere twee weken voorniets aan de deur staan met een vrachtauto om mijn "groenbak" te legen (ik heb een composthoop naast mijn stal) of om die ene kilo "huishoudelijk"plastic op te komen halen! Verder nog niet gesproken over het feit dat in het algemeen de verkeersdruk toegenomen is (en dus niet alleen op het platteland)! Over arbeidsplaatsen zullen we het maar niet hebben want volk wat zo dom lult is niet in staat om, of weigerd, met de handjes te wapperen alleen als het gaat om het ontvangen van een uitkering! Te veel vlees is inderdaad niet goed maar te veel water is ook dodelijk, kortom ik duw het je strot niet in! Trouwens vande week nog op tv geweest-> succesvol afvallen gaat het best met een voeding met meer eiwitten! en minder koolhydraten. (Kun je lekker achter je pc jezelf volproppen met knakworsten en toch afvallen zonder naderhand jezelf in het zweet moeten werken op een hometrainertje, wat wil je nog meer?) Subsidies, laat me niet lachen. noem me één subsidie die rechtstreeks naar de varkensboer gaat? Kortom ik weet niet waar jij je "wetenschap" vandaan haalt maar volgens mij is het geboren uit een frustratie die niet gezond is.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Waarom die geweldige concentratie van varkens in Brabant.het is vragen om problemen.Blijkbaar heeft ook de provincie Brabant dit door.....Geen mega bedrijven.ten minste niet overal. Terecht. Het is wachten op de volgende escalatie. Dan laten we de overheid weer opdraaien voor de kosten en kop van jut. Ze moeten alle kosten die gemaakt moeten worden allemaal door deze sector laten betalen. Ook de milieu schade.....

 • no-profile-image

  boer

  Ik denk dat 95% van de boeren het er mee eens is dat uitbrieding niet eindeloos moet zijn, dus die beperking van 1,5 ha lijkt mij een goede zaak. Als we dan vanaf nu alleen nog maar discussieren op basis van feiten en niet op basis van ongefundeerde beweringen van allerlei (on)deskundigen dan denk ik dat we snel uitgediscussieerd zijn.

 • no-profile-image

  jos

  Wat een slecht beleid is er toch gevoerd met het opheffen van de grens voor varkensrechten van noord en zuid. Alle varkens die door de jaren uit het zuiden zijn verplaatst zijn inmiddels weer terug sterker nog er zijn nog meer varkens naar Brabant terug gekomen dan dat er ooit geweest zijn.

 • no-profile-image

  boer

  Ik zie dat er nog iemand reageert onder Boer brabant. Voor de duidelijkheid: dit is niet mijn mening, ofwel dit is niet de mening van een echte boer uit Brabant.

 • no-profile-image

  boer

  Ha die brabantse boer, dat is is het 'm nu juist kerel. Er zijn hier zoveel boeren en beesten dat je door beide Brabant niet meer ziet. Voor valse schaamte lijkt het mij nog net niet erg genoeg hierzo.

 • no-profile-image

  brabant

  Vlieg dan niet tegen het erkerraam want dat is gepanzerd. Braks vertelde me dat het was aangebracht omdat er boeren in de tuin stonden te schreeuwen : we krijgen je nog wel. Braks vond dat bedreigend en werd later voor een paar vissen weggestuurd. Niet elke boer was blij met Braks. Berouw komt na de zonde. De keuze voor schaalvergroting leek een mooie keuze. Feit is dat elke schaalvergroting in nederland gepaart gaat met het verdwijnen van een boer. Er komen immers per saldo niet meer dieren bij. De grote jongens zoals de van astens, deurzen, genugten etc. blijven over. Deze hebben geen binding met de omgeving en de "buurt" De boeren lopen hierdoor zeer veel imago-schade op. Het romantische beeld van de boerderij is vertroebeld. De bedrijfstak wilde graag voor de wereld produceren maar schatte de overige concurerenten verkeerd in. Onze hoge kosten, lonen, land, voer, milieueisen, vergunningen maken concurentie met het verre buitenland lastig. Met subsidies probeerd men het vol te houden. De oplossing zoekt men telkens in schaalvergroting. Goedkoper produceren per eenheid. Die rek zal binnenkort eruit zijn. Ook schaalvergroting kent zijn einde, en dit einde is in zicht. Als men nu geen goede boterham kan verdienen met 3000 varkens, kan dit dan wel met 10000? Misschien 5 jaar, en hierna? De grenzen liggen open voor importen. Wie garandeerd dat in de toekomst andere landen niet goedkopen kunnen produceren en hierdoor de markt snel en gemakkelijk kunnen overnemen? Als de lage prijs je enige sterke punt is dan is dit wel een zeer zwak punt. Maw je gokt op 1 paard. De EU zou als de wiedeweerga een duurzaamheidstax moeten invoeren, niet duurzaam volgens onze europese normen geproduceerd, dan flink heffen. Hierdoor stimuleer je een duurzame landbouw, die goed verdiend. Aan een duur produkt valt meer te verdienen als een goedkoop produkt. Vlees zou een luxe artikel moeten zijn. Niet een lokkertje voor andere producten, kiloknallers van C1000 dieronwaardig en productonwaardig. Dit zorgt voor prijsafbraak. Voor de consument een slecht signaal dat vlees goedkoop is en dus niks mag kosten. De consument is in nederland al verwend, levensmiddelen zijn hier laag in prijs in vergelijking met de rest van Europa. Als je de lonen van andere Europeanen vergelijkt met Nederlanders dan is de prijs van voedsel nog gunstiger.

 • no-profile-image

  Ot en Sien

  De buurtsuper was knus, alsook het handmelken. Zonder TV, internet en mobiel was het beregezellig. Turf steken, sjouwen en stoken was 3x warmpte. Helaas stilstand in de landbouw kan niet de excuustruus van de jachtige mens zijn.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Ja , mijn broeders Edel Schweinchen zien hier nogal een kaaskop strontkarren. Volgen de Bullen zit er vaak te veel in.........nein nein kein Discussionpunkt Bitte.......

 • no-profile-image

  Brabant

  Subsidies in europa voor de landbouw minimaal 50 miljard.
  Oja en die luchtwassers daar hebben we niks aan die laten alle bacterien en virussen erdoor heen vliegen.
  Bovendien wordt de ammoniak emissie etc weer opgevuld door meer dieren te houden. Bovendien zetten ze die dingen uit om stroom te besparen. Oja op luchtwassers zitten ook subsidie. Maar goed down under brabant die ben je weer vergeten aan te vragen. (had blijkbaar geen goede adviseur)

 • no-profile-image

  een echte brabantse boer

  Heeft U ook het Brabants-Dagblad van hedenmorgen doorgesnuffeld? Zelfs ZLTO ziet in, dat het anders moet! Het is goed mogelijk, dat u nog enigszins op een mens lijkt, want die wil liever niet horen en lezen wat hem niet te pas komt.

 • no-profile-image

  brabant

  Te veel ammoniak depositie, te veel fijnstof, te veel stank, landschapvervuilende gebouwen, te veel vrachtauto's die de binnenwegen kapot rijden, te weinig dierwelzijn, te weinig arbeidsplaatsen behalve die polen dan, maarja die nemen hun euro's mee naar Polen. Te veel vlees is niet goed voor de gezondheid. Kortom weg met de gespeendebiggen, guste dragende zeugen en beren. En het kost nogeens bergen subsidies. Stuur die verkens maar naar groningen of noord holland. Maar ja daar willen ze ze ook niet. Dus brabant is weer het afval putje. Letterlijk en figuurlijk dan. Gelukkig komt er steeds meer verzet tegen deze waanzin.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Okidoki.Nederland is een klein land.Veel concentratie van bio-industrie geeft veel problemen. U stelt dat een groot bedrijf juist beter is .Gemakkelijker te controleren en beter ziekte vrij te houden. M.i is het nog altijd zo dat bij grote concentraties het eerst ziektes optreden. Dat is bij mensen zo en waarom zou dat bij dieren anders zijn ?----- De maatschappij zal u dwingen om aan de maatschappelijke eisen te voldoen. Zefs LTO ziet dit eindelijk, ogenschijnlijk ,in.Maar die vindt u waarschijnlijk inmiddels ook al 'hersen loos'. Maar u heeft altijd nog de keus om elders te gaan produceren. Er zijn nog zeker landen waar uw zeker welkom bent met 4 ha stallen voor Porkies.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Leuk spelletje Stront Open wordt er in dit forum gespeeld zeg. De verwijten en aantijgingen vliegen als bruine tennisballen in het rond. Maar er is gelukkig een aantal mensen die het hoofd koel houden en met zinnige argumenten komen. Veel daarvan kwam ook al aan bod in het forum "CHAUFFEUR MET TEVEEL KIPPENMEST IN DUITSLAND", dat al sinds de jaarwisseling elders op deze webpagina loopt. 'Kanibaal', 'Boer.Brabant', 'Brabant..' en Piet Slingerland zien heel scherp wat eraan hapert, maar er blijken ook typen te zijn die werkelijk nog geloven dat (Z)LTO een deugdelijke belangenbehartiger is voor de boeren. Zulke lieden hebben kennelijk nog nooit van handjeklap-spelen gehoord. Néé, dat heeft met tennis niks van doen en gebeurd altijd onder tafel en in achterkamertjes. Daar is dus niks OPEN aan! Een enkele opmerking: Jan Rap, dat ik vaststelde dat in 1997 varkenspest uitbrak op maar een paar kilometer vanaf de mestbank Handel, waarvandaan varkensmest was vervoerd naar Marienwerdt in Oost-Duitsland waar toen wilde zwijnenpest heerstte, wil niet betekenen dat de fabel van wijlen Wien van den Brink en zijn compagnon in het kwaad Jan Wolleswinkel ook waarheid bevat. Want vogelgriep wordt pertinent niet door wilde vogels onder gehouden pluimvee verspreidt. Ik heb uitvoerig uit de doeken gedaan hoe dat wel in zijn werk gaat, maar ik ben geen repeterende breuk dus dat zoek je zelf maar op. En dat geldt ook voor Boer. Brabant. Het staat gewoon in mijn dossier 'de Pestvogels van Veerman'.

 • no-profile-image

  koetje

  De overheid moet gewoon voor voedsel minimum prijzen instellen dan ben je meteen van dat gestunt af,dit gestunt geeft alleen maar verliezers.Als dit niet mag van de NMA dan wijzig je de wet maar, daarvoor zitten ze in Den Haag.Minister Brinkhorst heeft ervoor gezorgd dat de minimum prijzen voor melk zijn afgeschaft hier hebben de supermarkten meteen ge(mis)bruik van gemaakt.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Brabant .. en Koetje Boe, met jullie zou ik wel eens een boom willen opzetten over het Brabant voor de komende twee eeuwen. Dat begint dan met het bestormen van de villa in Michelsgestel waar 'Het Agri-kwaad' zich al jarenlang verschanst heeft. Die afgrijselijke aartspotentaat heeft een groot deel van twee generaties, de leefbaarheid van een heel gewest en honderden miljoenen verkommerde dierenlevens in het verderf gestort. Wijlen koninging Juliana kon hem wel schieten. En dat terwijl zij helemaal niet van jagen hield. Nou ja, ik zal hier niet verder uit de school klappen, maar breek me de bek niet los.

 • no-profile-image

  koetje

  Ik ben het wel eens met jouw reactie Brabant,maar hoe houd je het volk tevreden?Door voldoende voedsel tegen lage prijzen.Veel mensen met een minimum inkomen zeggen het al moeilijk genoeg te hebben om rond te komen.Maar wanneer je wat rond kijkt in de woonkamer vraag je je af of dit wel zo is.De krediet crisis heeft ons wel geleerd waar de economie vooral op draait.Op buitensporig gebruik van vooral luxe artikelen.In mijn jeugd werd er pas een nieuwe tv gekocht als de oude kapot was.Nu wil niemand meer onder doen voor de buurman.Lang leve de grote steek elkaar de ogen uit show.

 • no-profile-image

  okidoki

  Volgens mij kun je beter 1 bedrijf met veel dieren hebben dan 10 met weinig dieren, makkelijker controleren, minder besmettingsgevaar van de buurman etc.
  De fijnstof e.d word nu met nieuwbouw gereguleerd, mensen zien de bedrijven wel groeien, maar wat er afgebroken wordt of is daar hoor je niemand over.
  Veel dieren op 1 bedrijf heeft NIETS met besmettingen te maken.
  Het gaat om de hygiene bij binnenkomst van het bedrijf en omgeving en of daarachter 100 geiten zitten of 1000 maakt niks uit.
  Wel bij dieren met uitloop daar is een besmetting voor de hand liggend, omdat daar de dieren niet beschermd worden tegen overvliegende vogels, aaiende burgers die net uit africa terug komen van vakantie e.d
  Reageer maar niet te veel op hersenloze betweters die zelf nog nooit iets voor onze economie betekend hebben, dit zijn fundamentelisten (net als de taliban) daar is niet mee te praten, die zijn geboren om hun eigen hachje na te praten, zonder enige mogelijkheid van communatieve eerlijke discussie 's

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Uitbreiden is volgens mij ouderwets, incidenteel op kleine schaal bij bedrijfsovername kan dat noodzakelijk zijn. Maar van 5000 naar 10.000 mestvarkens, of van 100.000 naar 200.000 (mest)kippen, of van 150 naar 250 melkkoeien, dat moet toch niet zijn ??? De NV Nederland verdiend al zo veel aan ons!!!... Genoeg is toch genoeg ?, of ???...

 • no-profile-image

  boer

  .........en 70% van de produktie moet voor een habbekrats over de grens worden gezet, alleen de stront blijft hier etc.

 • no-profile-image

  janrap

  Teveel bomen geeft in Boskoop ook zeker een gevaar voor boom en mens Kanibaal.
  Varkenspest kwam van de wilde zwijnen ,vogelpest lifte mee met de trekvogels en Q_koorts kwam ook voor bij de kinderboerderij met 5 geiten midden in de stad.
  Hoelang probeer je nou al tegen beter weten in je gelijk te krijgen ?

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Dat komt dat je Brabant veel beter met de bestuurders kunt sjoemelen.Dat zit meer in de bourgondische aard.....-----Verder niet zo een hard oordeel over de grootschalige denkers Spotvogel. Zij kunnen niet anders meer. De marges zijn bij hun vaak zo klein dat zij voortdurend de grenzen ,van wat het geen mogelijk, MOETEN zoeken....Zij zijn inmiddels slaaf van de banken en hun kleine marges......

 • no-profile-image

  brabant

  1 ding staat als een paal boven water, de schaalvergroting kan niet op deze manier doorgaan. Je opa had 20 zeugen, je vader had er 200, en nu zouden de zonen 2000 zeugen willen hebben. De volgende schaalvergroting is dan ..? Het leidt tot kostprijs verlaging maar ook tot verkoop-prijsdaling. De consument moet ook snappen dat deze lage prijzen worden gesubsidieerd door allerlei subsidies. Dus sigaar uit eigen doos. In feite stunt de C1000 met onze subsidiebijdrage, lees ons geld. Beter zou zijn minder produceren tegen eerlijke prijzen met goed dierwelzijn. Kleine familiebedrijven blijven dan ook in stand en overeind en hoeven niet belachelijk groot te worden. Het draagvlak neemt af voor megabedrijven, ook in brabant. Juist waar lange tijd iedereen familie en kennissen in de agrarische sector heeft of had. Een teken aan de wand. Begin van het einde. De bourgondische aard verwaterd, men voelt zich bedrogen door bestuurders en mooie woorden. Let maar eens op bij de verkiezingen, sommige partijen zullen hard worden afgestraft. De bakermat van het CDA zal flink worden opgeschut.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Brabant.. wat een fromidabel goed beeld schets jij van het hele agri-probleem. Je hebt alle gelijk van de wereld dat iedere groei eindig is en dat er veel beter op kwaliteit dan op kwantiteit gemikt kan worden. We moeten de huidige malaise in vrijwel alle agri-sectoren dan ook zien als een onvermijdelijke fase in het continue veranderingsproces van het vroegere kleinschalige gemengde bedrijf naar een op duurzaamheid en kwaliteit gerichte toekomst. Op dat traject was het door Sicco Mansholt in de jaren vijftig ontwikkelde grootschaligheidsdenken (waarop hijzelf al vrijwel meteen terug kwam) de start van een blinde rat-race naar almaar méér, groter, goedkoper. En sléchter voor mens, dier en milieu! Helaas wordt er ook nu nog bij LNV op verontrustend bijziende wijze navelgestaard op Agri-megaparken, Mainports en andere productie-units die hoe dan ook naar almaar grotere en onbeheersbaardere problemen zullen leiden. Toekomstgerichte boeren maken daarom beter een pas op de plaats en zetten in op goede kwaliteit voor een goede en verantwoorde prijs. Want GOEDKOOP is immers altijd al DUURKOOP geweest.

 • no-profile-image

  M.O.

  Eindelijk is het zover. De ZlTO gaat zich meer focussen op de familiebedrijven in de varkenshouderij. Nu had de ZLTO al niet veel op met de varkenshouderij. Het vuile werk lieten ze liever over aan het NVV, die maar centjes bijeeen moet schrapen om te procederen. Temeer daar LTO akkerbouw nu wel met jurische procedures dreigt richting LNV.
  De vraag is uiteindelijk of je met 5000 mestvarkens de kost wel kunt verdienen wanneer dit met 2500 varkens niet lukt.
  De ZLTO blijft echter maar om de hete brij heen draaien door zich alleen maar over het oppervlak (1,5 Ha) uit te spreken.
  Er begint zich echter een meerderheid in de Provinciale Staten van Brabant af te tekenen die rigoreus wil ingrijpen.
  M.a.w. de ZLTO en daarmee ook het CDA worden zowel links als rechts ingehaald.

 • no-profile-image

  Teun

  Brabant je hebt een uitstekend stuk geschreven.Sta er volkomen achter.

 • no-profile-image

  herkauwer

  ZLTO en CDA kunnen niet genoeg worden ingehaald, voorbijgestreefd en te kakken gezet. Maar het is vreselijk dat daarvan weer heel veel boeren de dupe zullen gaan worden.

 • no-profile-image

  herkauwer, ga de wei in joh, tussen de beesten gras vreten en ook herkauwen. Je staat buiten de samenleving. vraag jezelf eens af of dat de denkwijze van een handejevol boeren niet eens een beetje begint af te begint wijken van hetgeen de samenleving wil. Probeer daarvan de waarheid eens boven te krijgen

 • no-profile-image

  Geertje

  M.O. Roosendaal: Ik denk toch echt dat Zlto groot is geworden van Rendac en Vion. Hoezo niks met varkenshouderij!!!!!!

 • no-profile-image

  lul niet

  Brabant, sinds wanneer zijn er meer varkens in Nederland gekomen???? Ooit wel eens van varkensrechten gehoord!!!!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Samen met ZLTO...? Jij begrijpt iets niet...

 • no-profile-image

  down under

  Kinderen, het speelkwartiertje is voorbij dus wel bij de les blijven. Kani baal ( en in mindere mate nep-"boer brabant" want jij lult echt als een kip zonder kop), kom n's met feitelijk onderbouwde argumenten die aangeven dat er een grens bereikt zou zijn?

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.