Home

Achtergrond 30 reacties

Brabant gewaarschuwd voor megastallen

Megastallen zijn geen oplossing voor de afnemende concurrentiekracht van Nederlandse veehouders.

Juist de grote bedrijven krijgen het moeilijk. Het gevaar van uitbraak van (nieuwe) dierziekten die een gevaar vormen voor de mens, is groot. De overheid moet niet meewerken aan de imagoschade die uitdijende megastallen de sector toebrengen.

Dit zijn enkele van de waarschuwingen die Provinciale Staten van Noord-Brabant vrijdag te horen kregen van deskundigen die waren uitgenodigd als voorbereiding op een debat over het burgerinitiatief tegen megastallen dat ze in februari en maart voeren. De Brabantse Staten beoordelen de komende maanden op verzoek van ruim 33.000 ondertekenaars of er nog vergunningen worden veleend aan intensieve veehouderijen, of er huisvestingseisen voor dieren komen, of het antibioticagebruik beperkt wordt en of ze de grootte van stallen aan banden leggen.

Volgens de Brabantse commissaris van de Koningin Wim van de Donk is het voor Brabant een complex 'icoondossier'. De uitkomsten gaan een stempel drukken op ontwikkelingen in de rest van het land, zei hij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Ongeveer vijf jaar geleden stond Florian Possberg de toenmalige directeur van Big Sky Pork in de Western Producer (ons landbouwblad) te verkondigen dat alle bedrijven met minder dan 600 zeugen gesloten maar beter kon stoppen want die zouden het toch niet overleven. Big Sky Pork met een gesloten bedrijf van 50000 zeugen is waarschijnlijk ook niet groot genoeg want ze hebben van de rechter uitstel van betaling gekregen en gaan hoogstwaarschijnlijk op de fles.

 • no-profile-image

  Tukker

  <>

 • no-profile-image

  anne

  Wat een arrogantie van die commissaris. Laat ze aub hun eigen boontjes doppen. Dan doen de andere provincies dat ook voor zich. De problemen in Brabant zijn vanwege de intensiteit nml. nogal anders dan elders in Nederland. En die rest van NL zit er niet op te wachten dat ze eventuele Brabantse problemen weer eens uitsmeren over de rest van NL.

 • no-profile-image

  kort

  Als Tukker nog even op deze bekrompen wijze doorrekent, komt hij er ook nog op dat we miljoenen teveel mensen in NL hebben. Zelf zit Tukker al kort aan de grens, nou wat let je om deze over te steken ?

 • no-profile-image

  Tukker

  Geachte Wim Gerrits, De afgelopen 20 jaar is er op het agrarisch wereld toneel zoveel veranderd, dat als een boer nog boer wil blijven, hij inderdaad naar het MKB moet kijken. Het Nederlandse MKB investeert veel geld in het buitenland om daar producten te maken die hier in NL te hoge productie kosten hebben, maar waar het Nederlandse MKB wel een marktpositie bezit. Is het voor NL boeren geen optie om dat ook te doen? Ik kan mij voorstellen dat een hoop kosten in het buitenland goedkoper zijn, en daar is ook veel meer ruimte voor megastallen.
  En wat de mest betreft, deze is dan misschien wel wat geslonken in Nederland maar het probleem is veel meer het tekort in het buitenland, wat de kunstmestprijzen alleen maar duurder maakt. En als ik moet kiezen tussen een buitenlandse karbonade of een megastal, kies ik voor de buitenlandse karbonade. Als we op vakantie zijn, eten we toch ook buitenlands?

 • no-profile-image

  willem

  Degene die moet kiezen groter of stoppen kan beter zo snel mogelijk stoppen nu de varkensrechten nog iets opleveren!Over 1 jaar brengen ze veel minder op!Helaas zal de sector nog kleiner worden als zelfvoorzienend!De paar boeren die er nu nog zijn hebben teweinig in te brengen tegen de meute die nu op stang gejaagd wordt door linkse media en andere nietsnutten!

 • no-profile-image

  down under

  Hej Tukkertje, jouw gezever (sorry; argumenten) heeft wel een heel erg hoog NIMBY gehalte! Maar wat let je om die varkensrechten op te kopen (zoals stichting natuurbeheer met grond doet) en zo kunt voorkomen dat die stallen in gebruik kunnen worden genomen? Kun je zelf bepalen wat je ermee doet, invullen met klein schalige scharrelhouderij of voor mijn part laat je ze onbenut! Ik spreek met opzet over het in gebruik nemen van die stallen want het gaat jouw (en je mede-tegenstanders) helemaal niet om de grote van het bedrijf maar de aantallen dieren die ze herbergen. p.s. de mijne zijn te koop en bij een bod vanaf €750,--/recht wil ik wel nadenken over een eventuele onderhandeling.

 • no-profile-image

  veehouder

  Tukker heeft op dit forum van 12.30 tot 23.15 uur zich bijna 11 uren zitten frustreren. Met recht een nietsnut die werkelijk geen enkele maatschappelijke bijdrage levert. Mijn strooidienst zit erop, een welkome bijverdienste. Over een paar uur willen de koeien graag weer gemolken worden. Welterusten.

 • no-profile-image

  Tukker

  Het zelfde artikel staat ook in de Tubantia van zaterdag 9 januari, alleen staat daar het volgende nog bij onder: "De discussie over megastallen heeft door de Q-koorts een nieuwe dynamiek gekregen. De vraag is niet of er nieuwe ziekten uitbreken maar wanneer en hoe groot het gevaar is zei dieren-en huisarts Jan Flameling. De varkenshouderij in Nederland heeft weinig tot geen toekomst vertelde de Wageningse hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg. De sector wil volgens hem niet revolutionair veranderen.

 • no-profile-image

  brabander

  Willem Nbr. is ook zo gek nog niet. neem zijn advies ter harte. Ben je mooi van de shit af

 • no-profile-image

  verbaasde

  Tukker, waarom reageer je niet op mijn reactie? En over je karbonade,Een karbonade uit een buitenlandse "mega"stal is wel verantwoord?en dacht je nou echt dat ze in Z Amerika de mest net zo netjes verdelen als in Nederland? Nee hoor daar gaat het gewoon de rivier in.Kunstmest is veel goedkoper.En dierwelzijn,Dat woord kennen ze niet eens. Ga maar eens kijken.

 • no-profile-image

  Tukker

  Boertje uit Brabant, hartelijk dank voor de verbreding van de horizon. <> Als u even op deze bovenstaande link kijkt, dan ziet u, dat op de geïmporteerde hammen vanuit Brazilië (daar heeft iedereen het over) bijna 78 cent per kilo importheffing ligt. Dat houdt dus in dat als de importheffingen eraf gaan de supers nog beter kunnen stunten met vlees. De agrarische bijdrage aan het positieve resultaat van de BV Nederland zal ik ook zeker niet onderschatten, echter een gedeelte is er eerst als subsidie ingestopt, en dan begint het een beetje te lijken als een sigaar uit eigen doos. Dat boeren uitbreiden om te overleven is waar, maar als je een beetje naar de foto reportages in de Boerderij kijkt, zult u zich ook niet aan de indruk kunnen onttrekken dat ze ook en vooral uitbreiden omdat ze het zo machtig graag mogen doen. "open dag, fotoreportage, interview, receptie enz. en dat zij jullie van harte gegund. Maar Boertje uit Brabant, de horizon is breed en vol donkere wolken, en megastallen, beste kerel, forget it!!!!

 • no-profile-image

  Tukker

  Geachte verbaasde lezer, <> leest u deze weblog van Caroline van haar reis naar Brazilië.
  Ik heb vroeger de RMLS te Hengelo gedaan en daarna stage gelopen in Nieuw Zeeland, op een melkveebedrijf in de Waikato. Ook heb ik familie in de Nederlandse kolonie Castrolanda <> te Brazilië wonen. Ik draag de Nederlandse boeren een warm hart toe, maar wordt het nou is geen tijd om ons af te vragen, van waar zijn we mee bezig, Verbaasde Lezer? Denkt u nou echt omdat het ver weg is, en u er nog nooit geweest bent, dat die mensen daar er een potje van maken? U als Nederlandse boer zou daar is moeten gaan kijken, ik denk als u terug komt dat u pas echt beseft hoe erg het in Nederland gesteld is. De Nederlandse boeren zijn maar een klein groepje, en hoe kleiner het groepje wordt, des te gekker als ze gaan doen. Nu willen ze, ondanks dat ze weten dat het met 10 jaar toch afgelopen is, met alle geweld nog megastallen bouwen. Verbaasde lezer wat wilt u nog meer horen.

 • no-profile-image

  kani Baal

  Wie is er eigenlijk bang dat de concurrentiekracht afneemt? De slaafondernemers of de financierders van deze varkensfabrieken ??

 • no-profile-image

  Tukker

  Als we in NL een varkenshouderij sector hadden die zelfvoorzienend + 5% was en niet de absurde 60% exporteerde die er nu geëxporteerd wordt, Dan zeg je als burger en consument: "We moeten zorgen Dat we de varkensboeren houden, want zij zorgen er voor dat, net als vroeger in het klein, nu de varkens ons eetbare afval opvreten en dat omzetten in karbonades. Dan zou er 60% minder varkensstront zijn. Echter, wat tegenwoordig gebeurt is dat wij ons eigen land vervuilen en risico's lopen en nemen op ziekte uitbraken, die getuige de Q-koorts best wel eens kunnen overslaan op de mensen, en dat om andere landen van karbonades te voorzien die, de burgers van die landen, eigenlijk het liefst geproduceerd willen zien door hun eigen boeren.
  Waarom zetten de Brabantse boeren hun Megastallen niet in het buitenland neer, daar waar de karbonades nu naar toe gaan? Dan kunnen ze daar ook de eetbare afvallen omzetten in karbonades in plaats van al dat varkensvoer in NL te importeren?

 • no-profile-image

  Wim Gerrits

  Even concreet en eerlijk blijven. Teveel boeren of teveel NL melkquotum en NL varkensrechten ? Boeren worden er elk jaar 10% minder en ook de totale quota zijn de afgelopen 20 jaren alleen maar minder geworden. Waarom er schaalvergroting is, weten we allemaal wel. Het is in deze niets anders dan in het MKB en de industrie. Wees blij dat de NL BV nog wat te exporteren heeft. Met een bedrijf wat alleen inkoopt en niets verkoopt, is het ook snel gedaan. En kom niet weer aan met mest e.d., ook deze hoeveelheid is de laatste 20 jaar alleen geslonken. Zeg dan gewoon dat je de pest aan (grote) boeren hebt, dan is dat ook weer duidelijk. Niks opzienbarend trouwens, want op internetfora is het kennelijk normaal dat je aan iedereen een hekel hebt en je frustraties bot viert.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Begrijp me goed Tukker, ik ben ook niet voor megastallen. Maar:stel dat we in Nederland weer terug gaan naar bedrijven met zeg 25 koeien,Dan moet de veehouder minstens 70 cent voor een liter melk beuren om nog iets van een inkomen te hebben.Lijkt me duidelijk toch?.
  Dan hebben we het volgende probleem:De retail betaald die prijs NOOIT.Die gaan dus goedkope melk uit het buitenland halen met als gevolg dat we in Nederland alle melkveehouderij kwijtraken.En het buitenland speelt daar gretig op in door MEGA bedrijven te bouwen omdat ze veel bulk voor de export moeten produceren. Dit principe kun je 1 op1 voor andere sectoren overnemen.
  Dus: alles wat we dan gedaan hebben is het exporteren van een probleem.
  Overigens: Met het verhaal van spotvogel/herkauwer plaats IK me niet buiten de discussie maar HIJ.
  Stel dat zijn verhaal waar is. Wat dan??

 • no-profile-image

  U vraagt,

  Spotvogel moet zeker niet aankomen met types als Herman Wijffels, die in hun nadagen acuut "berouw" krijgen. Hun loopbaan heeft hen riante salarissen en pensioenen opgeleverd, om in de picture te blijven verzinnen ze een "Wende".

 • no-profile-image

  boertje

  Toch wel mooi die gedachte's van tukker.
  Het zijn natuurlijk wel halve gedachte's.
  Maarja economisch hoeft hij (zij) schijnbaar niet te denken.Dat de bedrijven groeien is niet omdat de boeren het zo leuk vinden om meer werk te krijgen voor hetzelfde geld, maar pure noodzaak om het overleven van hun levenswerk. De boer krijgt er immers niet ieder jaar een paar procent inkomen erbij tukker. Verder zorgt de agrarische sector er wel voor dat de B.V Nederland een positief resultaat heeft. Als we vlees van over de grens gaan eten, denk je dan niet dat dat steeds duurder gaat worden.Ik hoop dat ik hiermee je horizon een beetje verbreed heb verbreed.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Tukker, wel alles even in juist perspectief plaatsen. Met grote stallen wordt de hoeveelheid mest niet groter in NL, dat wordt voorkomen door de varkensrechten. Ik proef hier meer een flinke afgunst. Mijn opa had echter ook voldoende aan 5 koeien, mijn ouders 50 en ik doe het met 150. Wie bepaalt de grenzen ? Jij niet en ik niet. Weet alleen dat economisch gezien schaalvergroting nog steeds noodzakelijk is. Alleen duurzaam hogere opbrengsten kunnen dit tij keren en anders zitten we over 5 jaar weer met de helft van de boeren.

 • no-profile-image

  Tukker

  Verbaasde Lezer, met herkauwende spotvogels laat ik mij niet in, en met uw opmerking dat de intensieve veehouderij geen enkel verwijtbaar probleem heeft, zet u zichzelf buiten de discussie. Ik denk dat dergelijke opmerkingen als erg constructief bestempeld zullen worden, mocht u besluiten zich in februari en maart te gaan mengen in de discussie van de Brabantse staten. Ik ben boerenzoon en boer-minded, maar als de sector naar de haaien gaat dan ligt dat wel aan de sector en de boeren zelf, en niet aan de burgers die de megastallen in de verste verte niet zien zitten. En wat Kort Verstand betreft, u hebt volkomen gelijk dat er miljoenen mensen teveel in NL wonen , maar je verstand moet inderdaad wel erg kort zijn om dan in dat zelfde overbevolkte land ook nog is miljoenen varkens te gaan houden, het vlees te gaan exporteren en de stront en stank onder de neus van die miljoenen mensen te duwen. En dan ook nog verwachten dat we voor megastallen zullen kiezen.

 • no-profile-image

  Tukker

  Geachte Verbaasde Lezer, als ik de reacties van andere Nederlanders op Boerderij forum lees, die wel in het buitenland boeren, dan wil ik met alle respect kunnen constateren, dat u de uitzondering bent die de regel bevestigd. En daar is niks mis mee.
  Ik wens u toe dat u nog een lange tijd en met veel plezier uw boerenwerk mag blijven doen. Goad goan

 • no-profile-image

  brabander

  Die Tukker is niet bekrompen! Bekrompen zijn m.i. al diegenen die kost wat kost die enorme varkens-geiten-kippen-kalverendichtheid in deze met stront besmeurde provincie willen blijven verdedigen. Is het U toch wel bekend dat ook hier tussen de stront en de stank, de samenleving ondertussen ietwat anders tegen deze grootschalige mesterijen aankijkt? m.a.w.: wil onze samenleving dit nog?

 • no-profile-image

  Tukker

  Jammer, Veehouder met bijbaan, ik had gehoopt dat je met klinkende argumenten was gekomen. Schijnbaar is er wat van dat strooizout in open wonden gekomen. Als je je maar niet afreageert op de koeien, want die kunnen er ook niets aan doen. Wel goed trouwens dat u zelf nog melkt, de liefde van de stier moeten die koeien al ontberen, als ze door een robot gemolken worden en ze moeten de liefde van de baas ook nog ontberen? Tja, wie moet hun dan nog in de kont kijken?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Verbaasde Lezer duizend maal excuses dat ik niet eerder reageerde, maar er zijn ook andere zaken die mijn tijd, energie en aandacht op eisen. Maar welaan, ik zal je op jouw wenken bedienen. Zei het dus met enige vertraging. Ik werkte lang genoeg bij het verziekt-verkokerde LNV om er volledig de discutabele mores van te doorgonden en ik spreek mij dan ook nooit uit tegen de boeren, die botweg het slachtoffer zijn van een overheidsbeleid dat geregeerd werd en wordt vanuit de hoofdkantoren van Rabobank en andere mega-agri-investeerders. Laat daarover geen twijfel bestaan. Want ik ken duizenden hardwerkende boeren die allemaal op hun eigen manier speelbal werden van de vuile spelletjes die er al tientallen jaren over hun ruggen gespeeld worden. Ik weet zéker dat veterinaire ziekten worden gemanipuleerd om tot voorgenomen saneringen te komen en dat verwoordde ik al in 2006 in een boek waarop nimmer door LNV gereageerd werd. Dat zou ze geraden zijn ook, want dan trek ik meteen en plein publiek de hele beerput open! Ik vat het allemaal even in een nutshell samen:Aanvankelijk leek Eindeloze Groei van Alles dé ultiem politiek -zakelijke optie. Daartegen werd terecht en met bikkelharde argumenten al vanaf 1970 gewaarschuwd, maar daaraan had men geen boodschap. En dus gebeurde wat er gebeurd is. 'Slikken of Stikken-beleid' over de ruggen van tienduizenden veehouders, miljoenen dieren, natuur, landschap, milieu én voedselkwaliteit. Het beséf en de kentering kwamen feitelijk pas door mensen als Pieter Winsemius en Herman Wijffels. Daar kon men niet omheen. Maar omdat Kalden noch Joustra erg veel hersens van Moeder Natuur hebben meegekregen werd er een typisch LNV-banale oplossing bedacht. Kalden is tenslotte van huis uit veterinair. En was tot vér in deze eeuw DG op LNV! De rest vul je zelf maar in beste lezer, dan knap ik even een uiltje.

 • no-profile-image

  Gerommel

  De anti megastal lobby bereikt meer effect dan de dieractivisten. Economisch leggen bedrijven onder de 800 zeugen of 4000 varkens het loodje. Boven de 1000 zeugen en 6000 varkens is al snel mega en ongewenst.

 • no-profile-image

  Tukker

  Inderdaad Melkveehouder het juiste perspectief. Uw opa produceerde, met zijn 5 koeien, voor de mensen kort om zich heen. Uw ouders met hun 50 koeien voor een groeiende naoorlogse EU markt, waar door de koopkrachtverbetering vraag was naar de melk die zij produceerden. Echter u, Melkveehouder uit Twente, met uw 150 koeien, die, ook nog is, 3 maal meer melk geven als die van uw ouders, voor wie doet u dat eigenlijk? De Fransen en de Duitsers produceren ook al meer dan ze op kunnen, en in NL worden van elke 3 liters geproduceerd, er 2 geëxporteerd. Daarom is dat geen wat u proeft geen afgunst, maar zorg!. De Nederlandse boeren sector loopt met volle vaart tegen een muur op die ze zelf hebben opgebouwd. Voor de wereld markt kunnen de Nederlandse boeren NIET produceren, daar zijn ze te duur voor en te zwaar gefinancierd, en de EU markt geeft alleen even verlichting als er een nieuw land bijkomt of als de export restitutie maatregel gebruikt wordt. Hoe willen jullie, als gesubsidieerde boeren hard maken tegenover belastingbetalende burgers dat je megastallen nodig bent om geen 150 maar 600 koeien te houden, en om geen 500 zeugen maar 2500 zeugen te houden? Als megastallen worden goedgekeurd, dan op het industrie terrein want het heeft niks meer met boeren te maken.

 • no-profile-image

  Piet

  Spotvogel bekijk het allemaal van een wat hoger niveau, dat kan hij omdat hij meent dat Moeder Natuur hem met een royale hoeveelheid hersens heeft begiftigd. Verder is hij smet-verspreider geweest in dienst van LNV. Als ik het echter van gewoon boerenniveau bekijk, kom ik tot de conclusie dat als je goed bent je gewoon vrij kunt ondernemen. De perfecte boeren kunnen hun rente en aflossing eenvoudig opbrengen (dus geen slaaf van de bank), ze kunnen aan de overheidsregels voldoen (dus geen onderdrukking door Verburg) en kunnen er een lekker belegde boterham meeverdienen. Helaas is niet iedereen een perfecte boer, maar dat kom je in iedere sector tegen...

 • no-profile-image

  verbaasde

  Tukker, Afval verwerken doe je zo dicht mogelijk bij de plaats waar dat afval wordt geproduceert en dat is nu eenmaal in dichtbevolkte gebieden.
  Ook moeten we niet vergeten dat een substantieel deel van het veevoer via Rotterdam vanuit de hele wereld Europa binnenkomt.En Nederland ligt nu eenmaal het dichtst bij Rotterdam.
  Over die veeziektes kunnen we nog wel enkele boompjes opzetten,Spotvogel/Herkauwer cs Weten zeker dat AL die verschrikkelijke ziektes door de overheid opzettelijk worden verspreid om de veehouderij kapot te maken.Op mijn opmerking dat dan de intensieve veehouderij dus eigenlijk geen enkel verwijtbaar probleem heeft reageert hij helaas niet

 • no-profile-image

  verbaasde

  Helaas Tukker,Ik ben ook de hele wereld over geweest en heb heel veel gezien en meegemaakt(10 jaar op veebedrijven in de hele wereld gewerkt)Dus vertel mij niet hoe de wereld in elkaar zit!Ik was dus ook heel blij dat ik weer gewoon in Ned. op een dier en milieuvriendelijke manier kon boeren!

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.